Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lavrov szerint Szíriában polgárháború bontakozik ki

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 18. 9:37

A szíriai hadseregből dezertált katonák támadása a légierő hírszerzési részlegének a központja ellen azt jelzi, hogy a közel-keleti arab országban már nagyon is polgárháborúra hasonló állapotok vannak kialakulóban – jelentette ki november 17-én, csütörtökön Moszkvában szerdán az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov ezért ismét megerősítette azt a moszkvai álláspontot, hogy az arab országban kialakult válsághelyzet felszámolását a szíriai kormány és az ellenzék tárgyalásai eredményezhetik. A tárgyalásoknak – mint Lavrov hangsúlyozta – az Arab Liga adhatna otthont. Az orosz külügyminiszter szerint a szíriai válság békés megoldásáért aggódó országoknak nemcsak Damaszkuszt kell felszólítaniuk az erőszak beszüntetésére, hanem az ellenzéket is. „Szíriában nem csak a kormányzati struktúrák alkalmaznak erőszakot, ott egyre több, a szomszédos országokból becsempészett fegyver van" – mondta az orosz diplomácia vezetője.

A légierő hírszerzése elleni akció elkövetését egy magát „Szíriai Felszabadítási Hadseregnek" nevező szervezet vállalta, amely júliusban alakult meg a szíriai hadseregből dezertált, Törökországba menekült ezredes, Rijád el-Aszad vezetésével.

Lavrov újságírók előtt úgy vélte, hogy a dezertőrök támadása már teljes mértékben igazi polgárháborúra emlékeztet.

Moszkva egyrészt sürgeti a beígért reformok végrehajtására Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét, ugyanakkor a nemzetközi szervezetekben igyekszik elejét venni annak, hogy kemény szankciókat hozzanak Damaszkusz ellen. A múlt hónapban az ENSZ Biztonsági Tanácsában Oroszország, akárcsak Kína, a testület állandó tagállamaként megvétózta, hogy a BT a damaszkuszi kormányt elmarasztaló határozatot hozzon.

Szíriában március közepén tört ki népfelkelés, amelyre a szíriai rendfenntartó erők kegyetlen megtorlással válaszoltak. Az ENSZ adatai szerint több mint 3500-an vesztették életüket a hatóságok brutális fellépése következtében.