Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadtörténelmi délutánok

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. november 18. 10:41

Ezzel a címmel kezdődik programsorozat a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Elsőként – november 19-én, szombaton 13.30 órától – kettős könyvbemutatóra kerül sor; a „Csatahajók az első világháborúban” és a „Páncélos-hadviselés a budapesti csatában, 1944. október 29.–1945. február 13.” című könyveket mutatja be a két szerző, Kiss László és Számvéber Norbert. 

Az 1906-ban elkészült Dreadnought mérföldkő a hadihajók történetében. Ez volt az első modern csatahajó, a századforduló környéki boldog békeidők alkotása, amikor hitték: az emberek és a technika együtt mindenre képes. Kiss László kötete a Dreadnoughtok rövid, de a haditengerészet történetében annál meghatározóbb tündöklését mutatja be számos fényképpel, vázlattal és térképpel.

Számvéber Norbert kötete a korábban már megjelent Az alföldi páncéloscsata és A Kard a pajzs mögött – A „Konrad" hadműveletek története, 1945 című könyvek közötti kronológiai rést tölti ki. A szerző, a már bevált feldolgozási módszerén nem változtatott: az eseményeket ezúttal is napi bontásban tárgyalja. Nem csak a felek páncélos- és páncélgránátos-hadosztályaival, illetve harckocsi- és gépesített-hadtesteivel foglalkozik benne, hanem a rohamtüzér-önjáró tüzér alakulatokkal és a hadosztályok saját páncélvadász kötelékeivel is. Ezen kívül a kötetben helyet kap a főváros ostromában bevetett páncélozott harcjárművek újabb feldolgozása, immár korabeli szovjet csapatanyag bevonásával.

A november 19-i bemutatót követően – amelyet a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum második emeleti dísztermében tartanak – Számvéber Norbert előadást is tart Páncélos-hadviselés a vietnami háborúban címmel. Az előadást az ehhez kapcsolódó szokásos vitafórum követi, amelyen a szerző beszámol az újabb kutatási eredményekről, a német Tiger B típusú nehézharckocsik budapesti harci alkalmazásáról.

Az ingyenes rendezvényre a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!