Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lázadókkal végzett a légicsapás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 28. 6:12

Nyolc afgán lázadó, köztük egy helyi tálib parancsnok meghalt egy amerikai légicsapásban az ország északi részén – közölték NATO- és afgán tisztségviselők vasárnap. A szombaton Kunduz tartományban végrehajtott támadás felkelők egy mezőn összegyűlt csoportja ellen irányult Sahar Dara körzet egy lakatlan részén, Kunduz várostól mintegy 30 kilométerrel nyugatra.

Ugyancsak nyolc felkelő halt meg egy közös NATO-afgán hadműveletben a keleti Gazni tartományban – közölte Hail Buz Serzai tábornok, tartományi rendőrfőnök.

Afganisztánban a tálibok elleni harcok délről mindinkább átterjednek az ország más részeibe is, a felkelők csoportjai északon és nyugaton is támadásokat indítanak. Délen megszaporodtak az erőszakcselekmények az elmúlt hetekben. Ez a június a legtöbb halálos áldozatot követelő hónap a harcok 2001 végi kezdete óta: eddig már legkevesebb 91 halottjuk van a szövetséges erőknek, köztük 54 amerikai.

Az amerikaiak számára a tavaly október volt a leggyilkosabb hónap, akkor 59 katonájuk halt meg.

A londoni védelmi minisztérium vasárnap jelentette be, hogy egy brit katona belehalt a déli Hilmend tartományban két héttel ezelőtt szerzett sebeibe. Õ az afganisztáni háború 308. brit katonaáldozata. Az Egyesült Királyság mintegy 9500 katonával van jelen Afganisztánban, ez a nemzetközi erők második legnagyobb kontingense az amerikai után.