Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Súlyos gondokról beszél a CIA igazgatója

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 28. 6:09

“Súlyos gondok” vannak az afganisztáni háborúval, a vártnál nehezebben és lassabban halad a szövetségesek akciója – mondta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója egy vasárnapi interjúban. Leon Panetta arról is beszélt az interjúban, hogy megítélése szerint Iránnak elegendő alacsony dúsítású uránja van “két atomfegyver előállításához”.

Van előrelépés az Egyesült Államok által vezetett katonai műveletekben, de “nehezebbek és lassabban haladnak, mint bárki gondolta" – fogalmazott Leon Panetta az ABC televízió This Week című műsorában.

A siker vagy a kudarc szerinte azon fog múlni, hogy az afgánok vállalják-e a felelősséget, képesek-e hatékony hadsereget és rendőrséget működtetni a stabilitás fenntartása érdekében. “Ha erre képesek, akkor szerintem el tudjuk érni azt a haladást, azt a stabilitást, amelyre az elnök törekszik" – mondta. “Nem lesz könnyű dolog" – tette hozzá.

Az Egyesült Államok első számú külföldi hírszerző szervezetének vezetője utalt arra, hogy a szövetséges csapatok törzsi közösségekkel harcolnak; “egy olyan országról van szó, ahol problémák vannak a kormányzással, gondot jelent a korrupció, a kábítószer-kereskedelem és a tálib felkelés" – fogalmazott.

A CIA-igazgató szerint Afganisztánban fokozódik az erőszak. Azt is kijelentette, hogy szerinte a jelenlegi amerikai stratégia jelenti a megfelelő Afganisztán-politikát.

Panetta arról is beszélt az interjúban, hogy megítélése szerint Iránnak elegendő alacsony dúsítású uránja van “két atomfegyver előállításához".

Azzal kapcsolatban, hogy a perzsa állam mikorra válhat atomhatalommá, azt mondta: Teheránnak valószínűleg egy évre van szüksége az atombomba előállításához, és további egy évre a bomba bevetéséhez szükséges rendszer kifejlesztéséhez.

CímkékAfganisztán