Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megvédték a Monostort a közös gyakorlaton

Szöveg: Kátai Róbert szds. |  2010. június 28. 6:00

Az MH KFOR Kontingens állományának kijelölt erői közös tömegkezelési gyakorlaton vettek részt a Többnemzeti Harccsoport- Nyugat (MNBG- W) felelősségi területén található Gorioki Monostor közelében. A magyar katonák olasz kollégáikkal karöltve az ellenerőt alkották a gyakorlat során.

Az MH KFOR Kontingens műveleti századának egyik legfontosabb feladata a tömegkezelési képesség fenntartása, szükség esetén alkalmazása. A június 24-i gyakorlat során azonban a „rossz fiú" szerepet osztották a Szász Milán hadnagy, szakaszparancsnok vezette szakaszra. A magyar mellett egy olasz alegység is részt vett a protestálók szerepének eljátszásában.

A szimulált helyzet szerint a szlovén műveleti század által jelenleg őrzött egyik különösen fontos objektumhoz (PrDSS), a Gorioki Monostorhoz vezető úton feldühödött tömeg jelent meg, amelynek célja az volt, hogy eljusson az egyházi épülethez. Õket elsőként a Koszovói Rendőrség járőre próbálta tárgyalásos úton jobb belátásra bírni, ami sikertelenül záródott. Ezt követően a Koszovói Rendőrség különleges egysége próbálta meg a tömeget feloszlatni, amely tevékenység során újabb tüntetők csatlakoztak a csoporthoz.

 

Az egyre duzzadó és egyre erőszakosabbá váló tömeg megfékezésének érdekében a Koszovói Rendőrség segítségül hívta a KFOR erőit is, így közösen már elegendő erőt demonstrálva, sikeresen feloszlatták a tüntető csoportot.

A gyakorlat célja az volt, hogy a Koszovói Rendőrség és a KFOR erők közötti együttműködést fejlessze, mivel a KFOR bizonyos feladatokat folyamatosan átad a koszovói biztonsági erőknek, így a Gorioki Monostor őrzése is tervezve van átadásra a Koszovói Rendőrségnek.

A magyar katonák – tömegkezelési ismereteiknek köszönhetően – olasz kollégáikkal közösen remekül alakították az ellenerő szerepét a gyakorlat során.

A Koszovói Rendőrség és a KFOR együttműködésének fontosságát jelzi az is, hogy a gyakorlatot megtekintette Mark Fitzgerald admirális, a NATO Egyesített Erők Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka, Marcus Bentler altábornagy, a KFOR erők parancsnoka, és Davide Di Bartolo ezredes, az MNBG- W parancsnoka.