Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz hadihajók váltják egymást az Ádeni-öbölben

Szöveg: Háború Művészete |  2010. június 27. 13:14

A szomáliai kalózok ellen kezdeményezett nemzetközi összefogás részeként 2008 októberétől Oroszország rotációs rendszerben küld folyamatosan hadihajókat az Ádeni-öbölbe. Legutóbb a Csendes-óceáni flotta egysége teljesítette küldetését, mely – az Udaloj-osztályú Marsal Saposnyikov irányított rakétás romboló vezetésével – már útban van Vlagyivosztok felé.

Az orosz romboló feladatát ezúttal az Admiral Levcsenko veszi át, mely várhatóan július elején érkezik meg az Ádeni-öbölbe. A Marsal Saposnyikov, az MB-37 mentőhajó, valamint a Pecsenga tankerhajó 2010. március 29-én érkezett meg a térségbe, és az eltelt hónapok alatt több mint 100 különböző nemzetiségű kereskedelmi hajó átkelését biztosították. A Csendes-óceáni flottából már négy egység képviseltette magát, a jelenleg már hazafelé tartó Saposnyikovon kívül, az Admiral Vinogradov, az Admiral Pantyelejev és az Admiral Tribuc rombolók is kivették részüket a kalóztámadások visszaszorításából.

A Csendes-óceáni flotta egységein kívül már az Északi és a Balti-tengeri flotta hadihajói is jelen voltak az Áden-öbölben. 2008-ban kiugróan sok kalóztámadás történt az említett régióban, melynek eredményeként közel 20 hadihajó érkezett Szomália partjaihoz, többek között Oroszországból, az Egyesült Államokból, Kínából és különböző arab államokból. A statisztikai adatok szerint 2009-ben több mint 35 hajót ejtettek túszul a kalózok.