Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Leállítaná a pakisztáni parlament a pilóta nélküli amerikai gépeket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 14. 18:32

A pakisztáni parlament a pilóta nélküli amerikai gépek támadásainak leállítását követelte május 14-én, szombat hajnalban elfogadott határozatában. A tízórás vita után elfogadott határozatban a képviselők elfogadhatatlannak minősítették ezeket, a pakisztáni tálibok és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet harcosai ellen irányuló támadásokat. Ha az amerikai fél nem állítja le ezeket a berepüléseket és csapásméréseket, a pakisztáni „kormánynak meg kell tennie a szükséges intézkedéseket, ideértve az Afganisztánba tartó NATO-szállítmányok tranzitengedélyének visszavonását” – követelik a pakisztáni honatyák.

A pilóta nélküli amerikai repülőkkel végrehajtott támadások 2004-ben kezdődtek el, s 2008 nyara óta jóval gyakoribbá váltak. Az ilyen típusú csapásmérések az utóbbi hónapokban már szinte mindennaposnak számítanak. Katonai vezetők szerint 2010-ben mintegy száz légicsapásnak 670 halálos áldozata volt, közöttük meghatározatlan számú polgári személy.

Iszlámábád rendszeresen tiltakozik az al-Kaida erősségének és az afganisztáni tálibok hátországának számító északnyugat-pakisztáni törzsi vidékeken pilóta nélküli repülőgépek által végrehajtott légicsapások ellen.

Pakisztán, amely hivatalosan az Egyesült Államok szövetségese a terrorizmus elleni háborúban, régóta követeli Washingtontól, hogy kapjon pilóta nélküli gépeket.

Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő egy csütörtökön megjelent lapnyilatkozatban úgy vélte, hogy a hatékonyság növelése érdekében Iszlámábád felügyelete alá kellene helyezni a pilóta nélküli amerikai repülőgépekkel végrehajtott támadásokat.

A pakisztáni parlament arra is felszólította a kormányt, hogy hozzon létre független vizsgálóbizottságot „az abbotábádi akció" körülményeinek tisztázására. A pakisztáni vezetés tudta és engedélye nélkül május 2-án behatolt egy amerikai kommandó Pakisztánba, és megölte az Abbotábádban rejtőzködő Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezetőjét.