Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lefokoztak egy tábornokot Észak-Koreában

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 22. 12:30

Észak-Koreában rejtélyes módon lefokoztak egy négycsillagos tábornokot, aki közel állt az első számú vezetőhöz, Kim Dzsong Ilhez – jelentette pénteken egy dél-koreai lap. Kim Mjong Guk júniusban még négy rendfokozati csillaggal volt látható fényképeken, ezen a héten már csak hárommal, beosztásában azonban egyes jelek szerint meghagyták.

Egy dél-koreai védelmi elemzőintézet egyik munkatársa a Dzsungang Ilbo című napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy az ilyesmi nagyon ritkán fordul elő a kommunista országban. Az országegyesítés ügyeivel foglalkozó szöuli minisztérium szóvivője azt mondta, hogy utánajárnak, mi történhetett.

Egy dél-koreai védelmi szakértő, Bek Szeung Dzsu úgy vélekedett, hogy amennyiben igaznak bizonyul az értesülés, az kétségtelenül figyelemre méltó, mert a 70 éves tábornok felelős a hadműveletekért.

A Dzsungang Ilbo egy másik szakértőt is megszólaltatott, aki szerint a lefokozás előzménye az, hogy tavaly novemberben észak- és dél-koreai hadihajók tűzpárbajt vívtak a Sárga-tengeren. A dél-koreaiak figyelmeztető lövéseket adtak le egy északi hadihajóra, amely megsértette a tengeri határvonalat. Bár az északi hajó viszonozta a tüzet, később mégis visszavonult, fedélzetén kisebb tűz keletkezett. A szakértő szerint Kim Mjong Guk tábornokot azért fokozták le, mert elvesztette a tengeri-csatát.

1595895930
 

Címkékhadihajó