Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A honvédség ma már jóval több, mint katonaság”

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. január 22. 12:38

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Honvédelmi Minisztérium központi ünnepséget rendezett a Stefánia Palotában, ahol kitüntetések átadására is sor került. A rendezvényen beszédet mondott Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter is.

„Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Ennek emlékére 1989-től ezen a napon ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. Olyan szellemi értékeket ünnepelünk, amelyet egyetlen modern, polgári ország sem nélkülözhet. Január 22. a magyar kultúra, a művészetek, a művelődés és mindezek művelőinek az ünnepe", fogalmazott a rendezvényen mondott beszédében a miniszter, aki hozzátette azt is, Kölcsey Ferenc 1823-ban, alig két évvel a reformkort megnyitó akadémiaalapítás előtt írta meg a Himnuszt. „Mintha az ő sorai nyitottak volna utat, adtak volna lendületet Széchenyi Istvánnak", mondta Szekeres Imre.

1595895931
A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy idén a Himnuszt megzenésítő Erkel Ferenc születésének bicentenáriumára kulturális emlékév keretében emlékezünk.

A honvédelmi miniszter beszédében kiemelte a zenei kultúra és a Magyar Honvédség szoros kapcsolatát is: „A katonáskodás és a muzsika gyakorlatilag egyidős ezeréves történelmünkkel. Gondoljunk csak a katonai dalokra, indulókra, táncokra, a csatára buzdító zenekarokra. A katonazene a csapatot egységbe forrasztotta, az ellenséget elrettentette. A civil élet eseményeit színesítette, a jövő hadserege építését szolgálta. De a helyőrségek mindennapi életét is átszőtte: ébresztő, takarodó, ezred sorakozó formájában", fogalmazott a miniszter, aki utalt a nyolc helyőrségen megrendezett regionális katonazenekar fesztiválra, és NATO-parancsnokságokon megrendezett magyar kulturális napok fontosságára is.

A miniszter elmondta, a Magyar Honvédség csaknem 40 könyvtárat, művészeti és kulturális önképzésnek teret adó kulturális intézményeket, helyőrségi klubokat tart fenn, valamint támogatja a Honvéd Együttes működtetését. „Képzőművészeti táborunk nemzetközi részvétellel zajlik, a képzőművészeti pályázatra szinte formai kötöttségek nélkül bárki pályázhat. Pályázatainak vonzereje pedig számtalan olyan projekt megvalósítását tette lehetővé, amely a katonakultúrát, a honvédséget és honvédelmi eszmét művészi színvonalon népszerűsítette."- tette hozzá, majd úgy fogalmazott: „Ma, az önkéntes Magyar Honvédség partnert lát a kulturális intézményekben, a művészeti programokban és a művelődési kezdeményezésekben. A honvédségnek szüksége van a képzőművészet és az irodalom eszközére, művelőinek munkásságára. Ennek az összefogásnak köszönhetően a honvédség ma már jóval több, mint katonaság."

A miniszter beszéde után Dr. Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkárának levelét olvasták fel – a szakállamtitkár köszöntőjében azt írta: hogy a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó intézményekben tiszteletre méltó módon vállalják a kultúra felkarolásának feladatát.

Ezt követően kitüntetések átadására került sor, mely során bronz fokozatú Szolgálati Érdemjelet, I., II. és III. osztályú Honvédelemért Kitüntető címet, valamint Honvédelmi Miniszteri Elismerő Oklevelet vehettek át a díjazottak. A társadalmi szervezetek és egyesületek állományából, a honvédség érdekében végzett 2009. évi tevékenységül elismeréseként többen jutalomban részesültek. A Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöke Honvéd vezérkar főnöki Emlékplakettet, és Honvéd Vezérkar főnöki Elismerő Oklevelet adományozott, végezetül pedig átadták a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetsége által alapított Tóth Zsigmond emlékérmet.

Az ünnepség ezt követően a Honvéd Férfikar és a Honvéd Táncszínház előadásaival folytatódott, a rendezvény után pedig a látogatók megtekinthették „A magyar katonazene története" című kiállítást, valamint a Nemzetközi Katonai Képzőművészeti Tábor alkotásainak tárlatát is.

1595895931
1595895931
1595895932
1595895932
1595895932

Fotó: Kánya Andrea