Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németország a polgári újjáépítést sürgeti Afganisztánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 22. 13:10

Több katona helyett gyorsabb ütemű újjáépítés – így foglalható össze a német kormány álláspontja az Afganisztánnal foglalkozó jövő heti, londoni nemzetközi konferencia előtt. Pénteki sajtóértesülések szerint Guido Westerwelle külügyminiszter Merkel kancellár megbízásából két fő javaslatot kíván előterjeszteni a polgári újjáépítésről.

Egyrészt bejelenti, hogy Németország megduplázza az Afganisztánnak nyújtott, jelenleg évi 125 millió eurót kitevő fejlesztési segélyt, és megnöveli az afganisztáni biztonsági erők kiképzésében résztvevők számát. Másrészt kinyilvánítja a német kormány készségét arra, hogy részt vegyen abban az úgynevezett reintegrációs alapban, amely munkahelyeket, képzési lehetőségeket és pénzügyi ösztönzőket kínál a fegyverletételre és együttműködésre hajlandó tálib ellenállók számára.

A szóban forgó alap létesítését Hamid Karzai afgán elnök javasolta, részleteit majd Londonban ismerteti. Karzait egyébként a jövő hét elejére – még a londoni konferencia előtt – Berlinbe várják.

Német kormányforrások szerint a külügyminiszter a brit fővárosban említeni sem kívánja a német katonai szerepvállalást, amellyel kapcsolatban Washington értesülések szerint konkrét követelésekkel állt elő. Az amerikai kormány – mint kiszivárgott – arra számít, hogy Németország 2000 fővel növeli Afganisztánban állomásozó katonáinak számát. Ulrich Wilhelm szóvivő ezzel szemben azt közölte: a londoni konferencia középpontjában az újjáépítés áll, ezért Berlin egyelőre nem kíván foglalkozni a kérdéssel.

Az idézett források közölték, hogy a katonai szerepvállalás jövőjét a kormány csak a konferencia után kívánja napirendre tűzni. Akkor dönt majd arról, hogy – az amerikai kérésnek eleget téve – növeli-e katonáinak számát. Jelenleg egy összesen 4500 főt kitevő kontingens állomásozik az ázsiai országban. Annyi azonban előzetesen kiszivárgott: az említett 2000 főt Berlinben mindenképp eltúlzott követelésnek tekintik.

Ezzel egy időben az ellenzék fő erejének számító Német Szociáldemokrata Párt megerősítette: követeli, hogy 2011 közepén megkezdődjön a német kontingens kivonása, és legkésőbb 2015-ig az összes német katonát vonják ki Afganisztánból.