Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Forgalmi dugó” az egyetem standja előtt

Szöveg: Szűcs László |  2010. január 22. 14:13

A hatalmas érdeklődés miatt a szervezők fél órával korábban nyitották ki a kapukat, így már délelőtt fél tízkor több száz fiatal jutott be a Syma Sport- és Rendezvényközpontba, ahol pénteken és szombaton Educatio névvel rendeztek nemzetközi oktatási szakkiállítást.

Tízezer négyzetméteren, csaknem százötven standon várták a kiállítók a látogatókat a 10. nemzetközi szakkiállításon. A hazai felsőoktatási intézmények mellett, a tankönyvkiadók, a taneszköz gyártók és forgalmazók, a külföldi egyetemek, a nyelviskolák, a szakképző intézmények, valamint az oktatással foglalkozó kutatóintézetek mutatták be magukat a jubileumi Educatio kiállításon. Az elmúlt években a több mint húszezren voltak kíváncsiak a szakkiállításra, s a szervezők reményei szerint idén is legalább ennyien ellátogatnak a két nap alatt a Syma csarnokba.

„A kiállítás legfőbb célcsoportja természetesen a felvételiző diákok. Nekik a legfontosabb, hogy találkozhassanak a felsőoktatási intézmények képviselőivel, felmérhessék felvételi esélyeiket, megismerkedhessenek a szakok legfőbb jellemzőivel, a képzési rendszerrel, a juttatásokkal, a kollégiumi lehetőségekkel. Ezen a kiállításon az érdeklődők képet kaphatnak arról, hol tart ma a magyar felsőoktatás, mit és hol érdemes választani, mibe éri meg energiát, időt, pénzt, szellemi kapacitást fektetni" – írta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a kiállításra készült katalógus köszöntőjében, melyet minden látogató már a belépéskor megkapott.

1595895933
A rendezvényen, immár negyedik alkalommal a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem is részt vesz. Standjukat az egyik kiemelt helyen, közvetlenül a bejárat mellett állíthatták fel. Mint Kiss Dezső, az egyetem sajtótitkára a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: idén is – ugyanúgy, mint az elmúlt években – hosszú napokig egyezkedtek a szervezőkkel, hogy hol is kapjanak helyet. Ugyanis minden alkalommal hatalmas „forgalmi dugót" okoznak, annyi érdeklődő áll meg az egyetem standjánál.

Nos, így volt ez az idei Educatio kiállítás első napján is: pénteken, rövid időval a nyitás után már több tucatnyian keresték fel a ZMNE standját, amelyet az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖ) alakított ki és épített fel. Az EHÖ tagjai vállalták azt is, hogy információkat adnak a kérdéseikkel hozzájuk fordulókhoz.

A katonai szakok mellett természetesen bemutatkoztak az egyetem civil szakjai is. Az érdeklődők többsége a védelmi igazgatási alapképzésről, a katonai gazdálkodási alapképzésről, illetve a had-, és biztonságtechnikai mérnöki alapképzésről tett fel kérdéseket az egyetem jelen lévő oktatóinak és hallgatóinak. Természetesen sokan kíváncsiskodtak még az egyetemre kerülés nehézségeiről, a mindennapi hallgatói életről, a napirendről, az oktatás nehézségéről és a szórakozási-bulizási lehetőségekről is. Egyetlen kérdés sem marad válasz nélkül…

Aki pedig már kifogyott a kérdésekből és elég bátorságot érzett magában, az felpróbálhatta a több mint tíz kilós golyóálló mellényt, s kézbe vehette a Magyar Honvédségben rendszeresített géppuskát is. Két, egyenruhába öltözött hallgató pedig folyamatosan „járőrözött" a kiállítási területen, hogy mindazokat az egyetem standjához irányítsanak, akik addig még nem bukkantak rá a ZMNE paravánjaira.

Péntek délután az érdeklődők egy előadást is meghallgathattak az egyetemről. Gömör Mariann, a Bolyai János

1595895933
Katonai Műszaki Kar másodéves és András Gergely, a Kossuth Lajos Hadtudományi Kar elsőéves hallgatója az egyetemi polgári élet sajátosságairól meséltek a kíváncsiskodó lányoknak és fiúknak. Beszéltek az egyetem hagyományos rendezvényeiről, és arról is, hogy az intézménybe felvételt nyert fiatalokat milyen elhelyezési és oktatási körülmények várják.

– Sok érettségi előtt álló fiatal még nem döntötte el véglegesen, hova is szeretne menni továbbtanulni. Éppen ezért nagyon jó a kiállítás, hiszen segít a választásban – mondta el a honvedelem.hu-nak a ZMNE standja mellett Gábor, Mátyás és Lázár, akik Tiszafüredről, a Kossuth Lajos Gimnázium és Szakképző Iskolából érkeztek Budapestre. Vezetéknevüket szégyenlősen nem árulták el, azt viszont hangsúlyozták, hogy nagyon jó a rendezvény, színvonalasan építették fel kiállítóhelyeiket az egyetemek, és persze – ami a legfontosabb – csinosak a lányok! A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kiállítóhelyét pedig azért látogatták meg, mert mindig is érdekelték őket a fegyverek. Nem elképzelhetetlen, hogy katonának jelentkeznek, de tartanak attól, hogy a szigorú napirend és a parancsok miatt nem bírnák sokáig a „kiképzést".

– Messze van még február 15-e. Addig még bármi lehet. De nem elképzelhetetlen, az sem hogy a nemzetvédelmire jelentkezem – mondta Mátyás, aki még a pszichológia és szociológia iránt is érdeklődik.

A budapesti Szemere Bertalan Gimnázium végzők tanulója, Ács Zsófia viszont a biztonság-, és védelempolitikai szakról érdeklődött a ZMNE feliratú pólót viselő lányoktól. Mint elmondta: továbbtanulás terén leginkább a politológiával kacérkodik, de a védelempolitika is közel áll hozzá. Egyelőre még nem döntött, vagy az ELTE-re, vagy pedig a nemzetvédelmi egyetemre szeretne menni továbbtanulni. Szíve azonban a Zrínyi felé húz, hiszen innen – mint hangsúlyozta – a diploma után sokkal könnyebb külföldön elhelyezkedni.

1595895933
 

1595895933
 

1595895934
 

1595895934
 

1595895934
 

1595895934
 

1595895935
 

1595895935
 

1595895935
 

Fotó: Szűcs László