Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lefújták az amerikai rakétavédelmi projektet?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 2. 7:25

Zbigniew Brzezinski szerint az Egyesült Államoknak ma nincs szüksége rakétaelhárító védelmi rendszerre, amelynek egyes elemeit Csehországban és Lengyelországban építenék ki.

“A rakétavédelmi ernyő jelenleg nem szükséges, nem prioritás. Olyan műszaki megoldásokon alapszik ugyanis, amelynek hatékonyságát eddig még nem sikerült bebizonyítani" – jelentette ki Brzezinski a közszolgálati cseh televízió vasárnapi vitaműsorában.

Az amerikai elnökök egykori biztonságpolitikai tanácsadója a rakétavédelmi ernyő katonai értelmét sem látja világosan. “A rendszer Európát is meg akarja védeni, amely azonban ezt nem kérte. Ugyanakkor olyan fenyegetés ellen akar megvédeni bennünket, amely csak esetleg tíz év múlva lesz időszerű" – fejtette ki Brzezinski.

Jirí Dientsbier, a cseh szenátus külügyi bizottságának elnöke, volt csehszlovák külügyminiszter arra számít, hogy Barack Obama új amerikai elnök le fog mondani az amerikai radarállomás Csehországba telepítéséről.

“Vagy úgy alakulnak a dolgok, hogy lesz egy közös NATO-orosz-amerikai légvédelmi rendszer, vagy nem lesz semmi" – jelentette ki Dientsbier. Nem zárja, ki hogy a radarállomás felépülhet, ha az Washington és Moszkva együttműködésének a részévé válik. Máskülönben úgy látja, hogy az új amerikai vezetés lemond róla, s indokként a gazdasági válságot fogja felhozni.

Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszternek nem lenne kifogása az ellen, ha a projektbe Oroszország is bekapcsolódna. “Az Egyesült Államok és Oroszország rakétavédelmi rendszereinek esetleges összekapcsolását értelmes dolognak tartom" – nyilatkozta a televízióban a cseh diplomácia vezetője.