Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két évig raboskodtak

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. február 2. 8:59

Szabadon engedte négy túszát egy kolumbiai gerillaszervezet, akiket még 2007-ben rabolták el. Az elrabolt három rendőrt és egy katonát az ország őserdei területén adták át a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (CICR) képviselőinek.

Brazília bocsátott a CICR rendelkezésre két helikoptert az akció lebonyolításához.

Ez az első eset Ingrid Betancourt korábbi kolumbiai elnökjelölt múlt júliusi szabadon bocsátása óta, hogy a kolumbiai lázadószervezet túszokat engedett el.

Piedad Córdoba kolumbiai ellenzéki szenátornő, aki közvetítő volt már Betancourt ügyében is, ismét főszerepet játszott a kiszabadítást célzó erőfeszítésekben.

A magát marxistának valló lázadócsoport december 21-én, egy interneten közzétett közleményében jelezte, hogy elvben kész egyoldalúan szabadon engedni hat túszát.

Hétfőre jelezték előre a közvetítők Alan Jarának, Meta tartomány 2001-ben elrabolt volt kormányzójának és szerdára Sigifredo López 2002-ben elrabolt volt parlamenti képviselőnek a szabadulását.

A kormány becslése szerint a lázadók még mintegy 800 embert tartanak fogva, s ezek hozzátartozóitól váltságdíjat követelnek.

A drogkereskedelem mellett ez az egyik fő bevételi forrása a szélsőbaloldali szervezetnek, amely 1964 óta fegyveres harcot folytat a kolumbiai állam ellen.