Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Legenda – mindhalálig

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Szakál Szebáld |  2022. július 12. 14:20

Hegedűs Ferenc páncélos őrmester születésének 108. évfordulójára emlékeztek július 12-én, kedden, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. A Görgey Artúr Laktanya 3. számú épülete 2018 óta az alakulathoz erős szálakkal kötődő egykori kiváló katona nevét viseli.

2022.07.12_Hegedus_Ferenc_koszuruzas 11

A Szentendrén már életében legendaként tisztelt Feri bácsi, azaz Hegedűs Ferenc unokáját és családját, illetve Bárány Zoltán ezredest, az MH Transzformációs Parancsnokság parancsnokhelyettesét Frankó Imre ezredes, az MH Altiszti Akadémia megbízott parancsnoka fogadta.

A rendezvényen elhangzott: Hegedűs Ferenc 1937-ben vonult be a Magyar Királyi Honvédséghez, majd 1939-ben, tizedesi rendfokozattal jelentkezett a jutasi Csapataltisztképző Iskolába, ahol páncélos kiképzést kapott. A szakaszvezetőként végzett katona ezt követően a 2. Lovasdandár páncélos zászlóaljánál kapott beosztást, ahol egy éven belül őrmesterré léptették elő. 1942 nyarán zászlóaljával együtt a keleti frontra, a Donhoz vezényelték. A háború során a több ütközetben résztvevő őrmester számos kitüntetést kapott kiemelkedő katonai szolgálata miatt. A háborút követően sem felejtette el azonban azt, amit a Csapataltisztképző Iskolában tanult.

2022.07.12_Hegedus_Ferenc_koszuruzas 24

A rendezvényen unokája, Hegedűs Ferenc elmondta: nagyapja mindig nagyon büszke volt arra, hogy egykoron hivatásos katona lehetett és arra is, hogy a magyar katonák a nehéz körülmények ellenére is megállták a helyüket a második világháborúban. „A helytállás alapvető oka pedig nagyapám esetében - mint ahogyan azt élete végéig emlegette - egyértelműen a jutasi Csapataltisztképző Iskolában tanultak voltak” – emelte ki Hegedűs Ferenc, aki köszönetét fejezte ki az altiszti akadémia parancsnokságának és állományának, hogy őrzik a néhai páncélos őrmester emlékét.

„Hegedűs Feri bácsi valóban legenda volt, egy idős korában is örökmozgó, számtalan rendhagyó történelemórán a jelen és a jövő altisztjeit lenyűgöző katonaember” - szögezte le Soós Lajos főtörzszászlós, az MH Transzformációs Parancsnokság vezénylőzászlósa. Mint hozzátette: rendszeresen elhívták az akadémiára, hogy ossza meg tapasztalatait a fiatalokkal. „Ezek nem udvariassági látogatások voltak: a honvéd altisztjelöltek mindig őszinte érdeklődéssel és kíváncsisággal fogadták a második világháborút is megjárt, rengeteg tapasztalatát szívesen és örömmel megosztó páncélos őrmestert. Feri bácsi olyan értékeket tudott átadni a fiataloknak a kiállásával, a megnyilvánulásával, a visszaemlékezéseivel, ami az őt hallgatóknak életük végéig meghatározó élményt jelentett” – mondta el a vezénylőzászlós.

Az ünnepség zárásaként a kegyelet koszorúit helyezték el az épület falára felerősített, Hegedűs Ferenc nevét megörökítő emléktáblánál.