Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légi utántöltést gyakoroltak a cseh Gripen pilóták

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. március 2. 11:59

A cseh légierő történetében először február 28-án, kedden hajtottak végre légi utántöltést a cseh Gripenek. A caslavi légibázis két pilótája, Jaroslav Tomana őrnagy és Peter Drevecky százados hétfőn teljesítette az elméleti részt, másnap pedig egy svéd oktatóval megkezdhették a képzés gyakorlati részét.

A légi utántöltés képessége elengedhetetlen a NATO hadműveleteiben történő szélesebb alkalmazhatósághoz, efelé tettek most nagy előrelépést a cseh pilóták.

Elsőként Jaroslav Tomana őrnagy kezdte meg a gyakorlást egy kétüléses Gripenben. A 2 óra 5 perces repülés során hétszer csatlakoztak a Svéd Légierő C–130 Hercules típusú tankergépére, ebből az utolsó három csatlakozás során történt üzemanyagfelvétel. Az előzetes tervek szerint a héten lezajlanak a cseh pilóták önálló, oktató pilóta nélküli légi utántöltési gyakorlatai is. A gyakorlat a Svéd Légierő F17-es ezredénél, Ronneby-ben zajlik.

Jaroslav Tomana őrnagy a mérföldkövet jelentő esemény után elmondta: „Az első három csatlakozást a svéd oktató pilótával közösen hajtottam végre, hiszen egy számunkra teljesen új dolgot gyakorlunk most, azonban a következő csatlakozásokat már én irányítottam. Véleményem szerint minden jól sikerült, és már alig várom, hogy egy együléses gépben, önállóan is végrehajthassak légi utántöltést."

Csehország légiereje 14 Gripent lízingel, a 10 éves bérleti szerződés 2015-ben jár le. A kormány a közelmúltban hozott döntést arról, hogy a jövőben is szeretné üzemeltetni a svéd gépeket. A jelen gazdasági helyzetben a cseh légierő sem indítana új tendert, inkább a Gripen szerződés meghosszabbítására lát reális esélyt.

 Fotó: Stefan Kalm