Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légi vezetés és irányítás

BASIC AirC2 tanfolyam Szolnokon

Szöveg: Angyalosi Andrea főtörzsőrmester | Fotó: a szerző felvételei |  2024. február 22. 11:31

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár adott otthont annak az alapszintű légi vezetés és irányítás tanfolyamnak, amelyet a kalkari Német Légierő Műveleti Parancsnokság NATO akkreditált kiképző központja, valamint az MH Légierő Parancsnokság közösen szervezett.

1

A németországi Kalkarban tartott képzéssel egyenértékű BASIC AirC2 képzés célja, hogy a résztvevők elsajátítsák, hogyan járulhatnak hozzá egy közös nemzeti és szövetséges feladat végrehajtásához a NATO-ban alkalmazott eljárásoknak megfelelően. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének rendeltetése, hogy tagjainak biztonságát és szabadságát politikai és katonai eszközökkel garantálja, következésképpen fontos, hogy katonáink nagy létszámban végezzék el az ilyen és ehhez hasonló kurzusokat.

Az előadók ismertették a NATO légi művelettervezési és irányítási rendszerének működési rendjét és eljárási elveit a politikai döntéshozataltól egészen a műveleti feladat végrehajtásáig.

6

A tanfolyam zárásaként, gyakorlati foglalkozás során a résztvevők egy fiktív – nem NATO 5. cikkely szerinti – műveleten alapuló helyzetbeállításnak megfelelően hajtották végre egy légi műveleti harcparancs egyszerűsített tervezését és kidolgozását.

A kurzuson Kálóczi Zsolt József ezredes, Nagy Lajos alezredes és Csendes Tamás őrnagy műveleti tervező oktatók tartottak előadást a kalkari kiképző központ képviseletében.

3_v