Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légicsapásban megölték a pakisztáni tálibok egyik parancsnokát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 26. 10:13

A NATO egy kelet-afganisztáni légicsapásában életét vesztette a pakisztáni tálibok egyik parancsnoka – haláláról a NATO-erők és a tálib lázadók egyaránt beszámoltak augusztus 25-én, szombaton. Mindkét fél Dadullah mollaként azonosította a megölt tálib parancsnokot, akinek több harcostársa is meghalt a pénteki támadásban.

A NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) közleménye nem szól arról, hogy ki hajtotta végre a támadást, de egyedül az észak-atlanti szövetségnek van olyan légiereje a térségben, amely képes egy ilyen művelet végrehajtására.

Az afgán hadsereg és a kabuli kormányt támogató szövetségesek katonái „a helyszínen felmérték a légicsapás eredményességét", és azt találták, hogy a támadásnak nem volt civil áldozata és a helyi lakosság vagyonában sem esett kár.

Pakisztáni tálib vezetők és a pakisztáni hírszerzés egybehangzóan azt közölték, hogy Dadullah mollát Kunár tartomány keleti részében, egy házban vesztette életét, 12 testőrével egyetemben.

Hozzátették, hogy Dadullah volt az északnyugat-pakisztáni Badzsaur törzsi körzetben tevékenykedő tálibok vezetője.

Az afganisztáni határ közelében fekvő körzet a tálibok és az al-Kaida fegyvereseinek egyik fellegvára.

A 40-es éveiben járó Dadullah tavaly váltotta a pakisztáni tálibok főparancsnok-helyettesi posztján Maulvi Fakir Mohammadot, miután Mohammad nyilvánosan bejelentette a médiának, hogy a tálibok béketárgyalásokba kezdtek az iszlámábádi kormánnyal, s emiatt kegyvesztetté vált.