Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédség megújítását csak csapatmunkában lehet elvégezni!

Szöveg: Szűcs László |  2012. augusztus 26. 8:07

„Az egyéni munka sikerét meghatározza az is, hogy milyen közösségben dolgozik az illető, kik a munkatársai és milyen eredményes az a szervezet, amelynek munkájáért a vezető ilyen elismerésre lehet méltó” – hangsúlyozta dr. Benkő Tibor vezérezredes kitüntetése kapcsán. A Honvéd Vezérkar főnöke a harmadik legmagasabb állami kitüntetésben, a „Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal katonai tagozata” elismerésben részesült augusztus 20-án.

1595940626
Az adományozó oklevél szerint „a honvédelem megújítása érdekében végzett, a Magyar Honvédség egészét, a szövetségi tagságból adódó feladatok végrehajtását átfogó, kiemelkedően eredményes vezetői, irányítói munkája, katonai parancsnoki tevékenysége elismeréseként"  kapta meg a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal katonai tagozata kitüntetést Benkő Tibor vezérezredes állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából.

A Honvéd Vezérkar főnöke az elismerés kapcsán elmondta: nagyon jó érzés volt, amikor megtudta, ott lehet augusztus 20-án a Parlamentben. „Éppen szabadságomat töltöttem, amikor az illetékesek megkerestek és tájékoztattak, hogy az állami kitüntetések odaítéléséről határozó bizottság úgy döntött, nekem ítélik oda ezt a magas kitüntetést" – tudtuk meg Benkő Tibortól.

A vezérezredes hozzátette: örömteli pillanatokat jelentett számára az állami ünnepen belépni az Országházba, és azt sem tagadta, hogy a „kitüntetés átvételét kellő érzelmi feltöltődés mellett" várta.

„Bár a kitüntetést egy életút elismeréseként adták, egy katonai vezetőnél mindezt úgy kell értelmezni, hogy az egyéni munka sikerét meghatározza az is, hogy milyen közösségben dolgozik az illető, kik a munkatársai és milyen eredményes az a szervezet, amelynek munkájáért a vezető ilyen elismerésre lehet méltó" – fogalmazott Benkő Tibor vezérezredes.

Véleménye szerint amikor egy vezető elismeréséről beszélünk, akkor nem pusztán üres frázis az a kijelentés, hogy a kitüntetés az egész szervezetet illeti.

A Honvéd Vezérkar főnöke kiemelte: az adományozó oklevélben szereplő, „a honvédelem megújítása érdekében végzett tevékenység"-et természetesen nem egy személyben képviseli. Csak az elöljárói akarat megvalósításán fáradozik; ő adja a „formát" és a „keretet", amelynek „eredménye maga a honvédség". „A Magyar Honvédség megújítását csak csapatmunkában lehet elvégezni!" – fogalmazott.

1595940626
Benkő Tibor vezérezredes hangsúlyozta azt is, hogy egy életút elismerésekor mindig meg kell emlékezni a kitüntetett mögött álló családról, a feleségről és a gyerekekről is. Egy ember ugyanis csak akkor lehet sikeres, ha mögötte ott van a biztos családi háttér.

Bár egy katona életében természetes, hogy szolgálati ideje előrehaladtával – illetve az esetleges természeti és ipari katasztrófák következményeinek elhárítása érdekében végzett munkája megbecsüléseként – különféle katonai elismeréseket kap, állami kitüntetést csak ritkán vehet át. Éppen ezért minden ilyen kitüntetés nagyon komoly mérföldkő egy katona számára – mutatott rá a Honvéd Vezérkar főnöke.

Benkő Tibor vezérezredestől megtudtuk azt is, hogy a Magyar Honvédség aktív állományú katonái közül pillanatnyilag egyedül ő rendelkezik ezzel a magas állami kitüntetéssel – bár az elmúlt években több korábbi vezérkarfőnök is átvehette már ezt az elismerést.

„Az augusztus 20. alkalmából kapott kitüntetés nagyon jó érzéssel és büszkeséggel töltött el, fontos motivációs tényező számomra, azt szimbolizálja, hogy az embernek mindig a maximumot kell nyújtania. Adott egy plusz töltést, s még inkább arra sarkall, hogy az eddigiekhez hasonlóan, sőt ha lehet, a korábbiakat egy kicsit fokozva végezzem tovább a munkámat" – mondta Benkő Tibor vezérezredes.

 
1595940626
 
1595940627

 
 Fotó: Galovtsik Gábor és kormany.hu