Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Legszívesebben innen mennék nyugdíjba!

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy | Fotó: Nagy Rajmund hadnagy és a szerző felvételei |  2020. december 21. 7:39

Újabb két speciális önkéntes tartalékos katona írt alá szerződést az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél.

A Magyar Honvédség munkahelyteremtő programja idén nyáron indult azzal a céllal, hogy a kialakult veszélyhelyzetben munka nélkül maradt állampolgárokat segítse. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred júliusban indított féléves kiképzést a speciális önkéntes tartalékosoknak az MH Hadikikötőben, majd szeptembertől az Irinyi János Laktanyában. December elején ketten kötöttek szerződést, most újabb két speciális önkéntes tartalékos döntött úgy, hogy katonai életpályát épít, s az ezrednél marad.

Kolleth Kata közkatona azelőtt a vendéglátásban dolgozott, de a koronavírus terjedése az ő munkahelyére is negatívan hatott. Ahogy a médiából értesült a lehetőségről, indult a budapesti toborzóirodába, hamar értesítették, hogy kiképzés indul a tűzszerész és hadihajós alakulatnál.

HTHE_SÖTT (3)

„Az első perctől pozitívan álltam hozzá, bíztam benne, hogy jó lesz ez a félév, és valóban az lett. Nagyon elszántan érkeztem és végig a maximumot hoztam ki magamból. A kiképzőink emberségből és szakértelemből száz százalékot nyújtottak, ezzel minket is motiváltak, úgy, hogy mindenkiből a saját képessége szerint hoztak ki a lehető legtöbbet. Jó kis csapat lettünk, összekovácsolódtunk” – mondta el Kolleth Kata közkatona, aki az ezred első századának írnoki beosztását látja el a jövőben. „Édesapám határőr és rendőr volt, családom támogat. Nagyon izgatott lettem, amikor megtudtam, hogy van lehetőség itt maradni. A tapasztaltabb katonatársaim segítségével tanulom a feladataimat, hosszútávon tervezek a honvédségnél, szeretném itt kialakítani az életpályámat” – tette hozzá.

Papp Dániel közkatona középiskolát és zeneszerkesztői tanfolyamot végzett, sofőrként, futárként, értékesítőként dolgozott, majd a vendéglátásban helyezkedett el, de a járványhelyzet neki sem kedvezett. „Tavasszal láttam a televízióban a miniszteri nyilatkozatot, felhívtam a budapesti toborzó irodát, ahol hamarosan ki is töltöttem a szükséges papírokat, és néhány hét múlva jött az értesítő, hogy bevonulhatok az Irinyi laktanyába. Nagyon meglepődtem, hogy a tűzszerész és hadihajós ezredhez kerültem, de a kiképzés ideje alatt egyre jobban megtetszett az egész katonaság, azon belül különösen jó érzés volt abban a kellemes környezetben, a hadikikötőben »forgatni a fegyvert«. Voltak nehezebben emészthető elméleti foglalkozások, de összességében minden nap újat tanulhattunk, én leginkább az alaki foglalkozásokat szerettem.”

Papp Dániel közkatona örömmel fogadta a hírt, hogy a hadihajós alosztálynál van kormányos beosztás. Amíg vezetheti a parancsnoki motorost, el kell végeznie egy-két tanfolyamot, de mint ahogy eddig is, ezután is érdeklődve várja feladatait. „Nagyapám ellátótiszt, édesapám határőr volt, én szeretném magam itt a honvédségnél tovább képezni, rendfokozatban feljebb és feljebb lépni, legszívesebben innen mennék nyugdíjba” – tette hozzá.

HTHE_SÖTT (1)
HTHE_SÖTT (2)
Kapcsolódó cikkek