Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légtérellenőrző rendszer az Emirátusoknak

Szöveg: JETfly |  2009. november 20. 11:38

Légtérellenőrző és felderítő rendszer eladásáról szóló szerződést írt alá a svéd Saab hadipari cég és az Egyesült Arab Emirátusok. A szerződés megközelítőleg 1,5 milliárd svéd korona értékű, és többéves tárgyalások és egyeztetések eredményeként jött létre.

A megállapodás magában foglal kettő Saab 340 AEW (Airborne Early Warning) légi korai előrejelző rendszert. A Saab 340-es repülőgépek a modern Erieye radarrendszerrel vannak felszerelve. Ezen kívül a megegyezésben szerepelnek még földi kiszolgáló berendezések továbbá logisztikai szolgáltatások is. A teljes rendszer a földi berendezésekkel egyetemben részletes helyzetképet tud biztosítani, amelyet például a határellenőrzési és a mentési műveletekben egyaránt alkalmazni lehet.

A Saab Erieye légtérellenőrző rendszere után nagy érdeklődés mutatkozik a piacon.

Az első Erieye rendszert a svéd légierőnek szállították le, amely egy Saab 340-es repülőgép fedélzetére lett telepítve. Majd később Thaiföld vásárolta meg ugyanezt a terméket, ugyanezzel a repülőgéppel és most az Egyesült Arab Emirátusok mutatnak érdeklődést a kifejlesztett rendszer iránt. Az Erieye-t Brazília, Mexikó és Görögország is megvásárolta, de ők a radarrendszert egy Embraer-145 repülőgépre telepítették.

Tervek szerint hamarosan Pakisztán is átveheti a légtérellenőrző rendszerét egy Saab 2000-es repülőgép fedélzetére telepítve.