Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Legvégső tisztesség

Szöveg: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum | Fotó: a szervezet felvételei |  2022. szeptember 26. 11:08

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság (HM HIM HHI) munkatársai a Pest megyei Tápiószele település Györgyei úti katolikus temetőjében végeztek feltárást, amely során sikerült exhumálniuk a második világháborúban hősi halált halt Takács Vince szakaszvezetőt.

exhum1

Takács Vince szakaszvezető 1920. február 1-jén született Kiskomáromban, és a második világháború magyarországi hadműveletei során, 1944. november 11-én halt hősi halált Tápiószelén. Az akkor bejegyzett katolikus halotti anyakönyv szerint 1944. november 12-én ideiglenesen Szegedi Nagy Mihály udvarán temették el, majd a környékbeli harcok megszűnése után, 1944. december 21-én áttemették a Györgyei úti kis katolikus temetőbe. A sírhelyet Bartucz Antalné helyi lakos, előtte pedig édesanyja gondozta hosszú évtizedeken keresztül. A hölgy szerette volna rendezni Takács Vince szakaszvezető földi maradványainak sorsát, ezért kereste fel a Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság munkatársait, hogy van-e lehetősége az elesett katona budapesti áttemetésére, a második világháború folyamán hősi halált halt katonák számára kialakított parcellába.

exhum2

A HM HIM HHI Belföldi Hadisírgondozó Osztályának munkatársai szeptember 14-én végezték el a feltárást Tápiószelén. A műkőből készült síremléket Bartucz Antalné még a munka megkezdése előtt elbonttatta, ezzel is segítve a szakembereket. A katona földi maradványa koporsóban, anatómiai rendben helyezkedett el körülbelül 160 centiméteres mélységben, erősen meszezett állapotban. Bartucz Antalné tájékoztatása alapján ismert volt a magyar katona hősi halálának körülménye (aknagránátból származó repeszsérülés), amit a felsőtestben talált repeszdarabok, és a koponyájának hiánya is megerősítettek.

A tárgyi mellékletek (köpeny és zubbonygombok) alapján a katona egyértelműen a második világháborúban, a Magyar Királyi Honvédség kötelékében teljesített szolgálatot, a nyakrésznél talált piros posztódarabok alapján feltételezhetően valamelyik tüzér alakulatnál. Az exhumálás elvégzése után a szakemberek visszarendezték a helyszínt annak eredeti állapotába.

exhum4

Takács Vince szakaszvezető újratemetésére az előzetes terveknek megfelelően Budapesten, a Fiumei úti sírkert 52-es parcellájában, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonák számára kijelölt parcellarészen jövőre kerül majd sor.