Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Lehet egy csillaggal több?! 2012”

Szöveg: Kis Ákos – Zilahy Tamás |  2012. április 28. 12:17

Közeleg a nevezési határidő vége a Magyar Honvédség országos, „Lehet egy csillaggal több?!” című tehetségkutató vetélkedőjére. Az elmúlt hetekben, a versenyfelhívás közzététele óta telefonok és e-mailek sokaságát fogadták a szervezők. Eddig az ország szinte valamennyi helyőrségéből voltak érdeklődők, jelentkezők.

Gyakori kérdés volt, hogy olyan csoportos produkció indulhat-e a versenyen, amelyben az előadók egy része nem a Magyar Honvédség tagja. A szervezők nem gördítenek akadályt az ilyen jellegű produkciók nevezése elé! Véleményük szerint az a katona, aki egy csoport tagja, természetes, hogy csak a társaival tudja megmutatni előadó-művészeti tehetségét. Az elmúlt esztendőben is volt rá példa, hogy egy-egy csapatban nem minden résztvevő volt igényjogosult.

Szintén sokan kérdezték, hogy csak amatőrök jelentkezhetnek-e a versenyre. Ebben az évben ez nem feltétel. Akinek előadó-művészeti vizsgája, képzettsége van, az is jelentkezhet.

Többen érdeklődtek, hogy lehet-e egy versenyzőnek több kategóriában indulni. Igen, ez sem akadály. Nincs megkötés, műfaji korlát.

Sokan kérdezték, hol és mikor lesznek majd az elődöntők. Valójában ezek az „elődöntők" meghallgatások lesznek, és a jelentkezések összesítését követően kerül rájuk sor. A szervezők igyekeznek azokban a helyőrségekben előválogatót rendezni, ahonnan a legtöbben jelentkeztek. Ugyanakkor ezek a válogatók átjárhatók lesznek, vagyis aki az adott napon szolgálati vagy családi ok, egyéb elfoglaltsága miatt nem tud megjelenni, az máshol, máskor is bemutathatja a produkcióját. Erről azonban a szervezők egyeztetni fognak a versenyzőkkel.
A zsűri az összes produkció megtekintése után dönt arról, mely előadókat és produkciókat hívja meg a szeptemberi döntőre. A döntőben részt vevő versenyzők pedig a zsűri segítségével egy szakmai felkészítő tábor keretén belül csiszolhatják, fejleszthetik előadó-művészeti tehetségüket.

A versenyre a következő kategóriákban nevezhetnek egyéni és csoportos előadók: vers- és prózamondás; ének, zene; tánc és egyéb szórakoztató produkció (bűvész, artista, humor, más kategóriába nem sorolható).
Kategóriánként az első három helyezett értékes díjazásban részesül, valamint közönségdíjat és különdíjakat adnak át a legjobb előadóknak.
A tervek szerint a budapesti döntőt szeptember 15-én, a gálaműsort pedig október 13-án rendezik meg a Honvéd Kulturális Központban.

A versenyre a jelentkezési határidő április 30-a, de a szervezők a hosszú hétvége miatt elfogadják a nevezési határidőn túl beérkező jelentkezéseket is!