Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lekerülhet a feketelistáról Észak-Korea

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. október 10. 8:54

Az amerikai kormány már akár pénteken leveheti Észak-Koreát a terrorizmust támogató országokról összeállított feketelistájáról annak érdekében, hogy megmentse az észak-koreai atomprogram felszámolásáról szóló, ismét kudarcba fulladni látszó tárgyalásokat – közölték amerikai tisztségviselők.

Elmondták, hogy végső döntés még nincs az ügyben, de diplomaták úgy nyilatkoztak: mostantól fogva Észak-Koreát próbaképpen bármelyik pillanatban levehetik a külügyminisztérium által vezetett listáról. Ez attól függ, hogy Phenjannal meg lehet-e állapodni egy olyan tervben, amely a nukleáris programja elemeiről általa benyújtott lista ellenőrzéséről szól. Akkor tennék vissza Phenjant a listára, ha nem tesz eleget a tervnek.

Közben Észak-Korea ismét kitiltotta az Atomenergia-ügynökség ellenőreit jongbjoni atomlétesítményeiből – közölte a bécsi központú ENSZ szervezet.

Phenjan a nukleáris berendezések újraindítására készül. Az ellenőröket két héttel ezelőtt már kitessékelték az üzemből. Az atomleszerelésről tavaly kötött megállapodás végrehajtása a múlt hónapban akadt meg, mert az Egyesült Államok nem vette le Észak-Koreát a terrorizmust támogató országok listájáról.