Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lemondott a perui védelmi miniszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 11. 18:34

Lemondott május 10-én, csütörtökön a perui védelmi és belügyminiszter, mivel sok bírálat érte őket a gerillák és a drogcsempészek elleni harc sikertelensége miatt.

Alberto Otarolát és Daniel Lozadát az ellenzék pártok azzal vádolták meg, hogy felelősség terheli őket 10 katona és rendőr haláláért, akik az utóbbi hetekben a dél-amerikai ország őserdei területén szélsőbaloldali gerillák rajtaütéseiben vesztették életüket. Ezek az esetek nagy felháborodást váltottak ki, és feszültséget szítottak a politikai elit köreiben.

Otarola, a védelmi tárca vezetője döntésének indoklásában kijelentette, távozásával lehetővé óhajtja tenni azt a kormányzati egységet, amely a kábítószer-csempészettel összefüggő cselekmények elleni küzdelem sikeréhez szükséges.

Elemzők véleménye szerint a kormány azért vallott kudarcot, mert a felforgató eszmék hirdetése elleni harc stratégiája mellett döntött, holott az ország ellensége ma a drogcsempészet.

A Fényes Ösvény elnevezésű perui szélsőbaloldali szervezet, hasonlóan a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkhöz (FARC) jórészt a drogcsempészetből fedezi működésének a költségeit.

A két miniszternek szombaton kellett volna megjelennie a parlamentben, ahol bizalmatlansági indítványt nyújtottak volna be ellenük, és várhatóan elegendőek lettek volna a leváltásukra szavazó képviselők.