Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyel csapaterősítés várható Afganisztánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 2. 11:25

Lengyelország fontolóra veszi 600 újabb katona Afganisztánba vezénylését 2010-ben – közölte szerdán Pawel Gras lengyel kormányszóvivő. A Bogdan Klich nemzetvédelmi miniszter által készített előzetes számítások szerint Lengyelország a következő évben valószínűleg 600 újabb katonát küld Afganisztánba, és további 200 katonát tartalékol majd erre a célra.

Gras nyilatkozata néhány órával az után hangzott el a TOK FM lengyel kereskedelmi rádióban, hogy Barack Obama amerikai elnök 30 ezres afganisztáni csapaterősítést jelentett be. Donald Tusk lengyel kormányfő kedden este telefonbeszélgetést folytatott Barack Obama amerikai elnökkel, és ebben jelezte, hogy országa “néhány száz további katona" Afganisztánba vezénylését irányozza elő.

Lech Kaczynski lengyel elnök, aki a lengyel alkotmány értelmében a hadsereg főparancsnoka, várakozások szerint minden további afganisztáni csapaterősítéshez hozzájárulását fogja adni. A lengyel társadalom azonban – a felmérések szerint – azt szeretné, ha a lengyel katonákat kivonnák Afganisztánból.

A washingtoni bejelentés után Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár közölte, hogy a szervezet legkevesebb 5000 újabb katonára számít a szövetségesektől az afganisztáni csapaterősítéshez.

Lengyelország jelenleg 1910 katonát állomásoztat Afganisztánban a nemzetközi biztonsági erő (ISAF) kötelékében.

1595894136