Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyel-magyar együttműködés: delegáció érkezett hazánkba

Szöveg: Duruczné Téglás Dóra őrnagy | Fotó: Dévényi Veronika, Szabó Lajos zászlós |  2024. május 17. 9:00

Hivatalos látogatás keretében fogadta Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese Andrzej Lis ezredest, a lengyel Doktrinális és Kiképzési Központ parancsnokát.

202405_lengyel delegáció_SZL (1)

A Wiesław Kukuła vezérezredes, lengyel vezérkarfőnök által kezdeményezett kétoldalú egyeztetés célja a lengyel Doktrinális és Kiképzési Központ (DTC PAF), valamint az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság (MH HTP) szakértői között a transzformációs folyamatok terén szerzett tapasztalatok megosztása, melyek hozzájárulhatnak egy, az MH HTP-hez hasonló feladatrendszerrel rendelkező szervezet létrehozásához a lengyel haderőben. A Lis ezredes által vezetett küldöttség hétfőn érkezett Magyarországra: a Magyar Honvédség képességfejlesztésének megismerése mellett a transzformációs folyamatok terén szerzett tapasztalatok megismerése és megosztása céljából.

A szakmai egyeztetés első napján a szentendrei Görgey laktanyában az MH HTP megbízott parancsnoka, Bárány Zoltán ezredes fogadta a háromfős küldöttséget. Bárány ezredes kiemelte, megtisztelő, hogy a lengyel haderő a magyar tapasztalatokat is alapul véve alakítja ki az új szervezetet. Ugyanakkor a kölcsönös együttműködés és tanulás fontosságát emelte ki, különös tekintettel a képességek, a haderőfejlesztés, a kiképzés és felkészítés területein.

202405_lengyel delegáció_DV (1)

Az MH HTP bemutatását, a működési feltételek, struktúra és feladatrendszer ismertetését követően a lengyel ezredes mutatta be szervezetének felépítését, működését. A négynapos magyarországi látogatás szentendrei programja során bemutatkozott a HVK Képességfejlesztési Igazgatóság, az MH Katonai Továbbképző Központ, valamint az MH Altiszti Akadémia. A lengyel partnerek az akadémia Acélkocka képzési rendszerével ismerkedtek, illetve a SERE, valamint a rögtönzött robbanószerkezetek elleni védelem (C-IED) képességeket is bemutatták számukra.

A látogatás második felében folytatódtak az egyeztetések: a parancsnokság részletes előadásai átfogó képet nyújtottak nemcsak a tapasztalatmegosztás és a transzformációs feladatrendszerből adódó témakörök feldolgozása, hanem a parancsnokság által elért eredmények, a doktrínális rendszer, a digitális tananyag kialakítása és a tapasztalatfeldolgozás területeinek sikerei, kihívásai területén is. A négynapos konzultáció végén a Magyar Honvédség képességfejlesztéséről kaptak tájékoztatást a HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség részéről.

A látogatás zárásaként Lis ezredes megköszönte az MH HTP vendéglátását és tapasztalatmegosztását, a két vezető, Andrzej Lis és Bárány Zoltán megegyeztek a kétoldalú kapcsolat további fenntartásában és folytatásában: ennek részeként a parancsnokság meghívást kapott a lengyel innovációs tanfolyamon történő részvételre, valamint Bárány ezredes képviseli hazánkat a lengyel haderő május végén tartandó „Field Experimentation Exercise 24" (FEX-24) gyakorlatán.