Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Prosperáló civil-katonai együttműködés

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Schöff Gergely |  2024. május 17. 7:51

Praktizáló civil és katonaorvosok, valamint műtéti szakasszisztensek nemzetközi csoportja vett részt az „Advanced Surgical Skills for Exposure in Trauma – Plus” (ASSET Plus) elnevezésű, harctéri tapasztalatokon alapuló sebészeti képzésen Budapesten, amelyet a Semmelweis Egyetem Patológiai, Igazságügyi és Biztosítási Orvostani Intézetében rendeztek meg május 7-én és 8-án.

Az 1913-ban alapított, az Egyesült Államok Illinois államában, chicagói székhellyel működő Amerikai Sebész Kollégium (ACS) által kifejlesztett ASSET Plus képzést először 2008-ban rendezték meg. Az intenzív tanfolyamon a sebészorvosok olyan sebészeti feltárásokat és beavatkozásokat sajátítanak el, amelyek ismerete nem csak a harctéren, hanem a mindennapi életben is szükségesnek bizonyulhatnak, akár a hatékony végtag- és életmentéshez.

„Ma egy olyan tanfolyamot tartunk, amelynek legfőbb célja, hogy segítse a katonai és a civil sebészeket felkészíteni arra, hogy élet-, végtag- és látásmentő beavatkozásokat hajtsanak végre, hogy jobban el tudják végezni a műtéteket, hogy szakszerűen és időhatékonyan gondoskodni tudjanak a betegekről” – mondta portálunk kérdésére prof. dr. Mark Bowyer, a tanfolyam amerikai vezetője. Az elismert trauma- és harci sebész felidézte: a tanfolyam sikerességét mutatja, hogy eddig huszonhárom ország kétszáz oktatási helyszínén tartottak előadás- és gyakorlatsorozatot. „A képzésünk már a vonatkozó oktatási alapképzés része több NATO-tagállamban és az Egyesült Államokban is” – húzta alá.

20240507_SE_Patologia_ASSET_Plus_sebeszeti_kepzes_SG_006

Mint elmondta, Magyarországon nem először tartanak ilyen továbbképzést, tavaly ősszel, két napig ugyancsak az életmentés és sérültellátás területén továbbadható-megszerezhető tudás körül forgott minden a Semmelweis Egyetem patológiáján. „A képzés nagyon jó fogadtatásra talált Magyarországon. Úgy vélem, hogy ez a tanfolyam egész Európa számára elősegítheti, hogy a háborús fenyegetettség korában fejlődjék a különböző országok és NATO-partnereink közötti interoperabilitás” – summázta.

Dr. Vekszler Péter orvos ezredes, az MH Egészségügyi Központ (MH EK) nemzetközi ügyekért felelős parancsnokhelyettese nem csak azért tartotta fontosnak az ASSET Plus tanfolyam meghívását, mert folyamatosan új, előremutató egészségügyi képességekkel kell megismerkednie a haderőnek, hanem részben azért is, mert maga is sebész-baleseti sebész szakvizsgákkal rendelkezik. „Ez egy világszerte elismert tanfolyam. Túlzás nélküli rendkívüli jelentősége van annak, hogy sikerült elérni a tanfolyam Magyarországon történő megrendezését a Semmelweis Egyetem segítségével, mert ezt a kurzust katonai alapokon – elsődlegesen harctéri tapasztalatok alapján – fejlesztették ki az amerikai szakemberek” – magyarázta. Mint elmondta, a kétnapos továbbképzés azért is fontos, mert nem csak a súlyosan sérült betegek ellátásának lépéseit taglalja, hanem azért is, mert az öt külföldi, jobbára európai államból érkezett civil és katonai szakemberek közösen vesznek részt a tanfolyamon, ezzel segítve a civil és katonai együttműködést továbbfejlesztését az egészségügyi területen.

20240507_SE_Patologia_ASSET_Plus_sebeszeti_kepzes_SG_013_p

„A tavalyi első, valamint az idei második ASSET Plus tapasztalata nagyfokú elégedettséget mutat, résztvevői és oktatói szempontból is. Az egyetem képességei rendkívül alkalmasak a tanfolyam megrendezéséhez, a Magyar Honvédség, illetve azon belül a katona-egészségügy pedig erősen fókuszál az utánpótlásképzésre, ennélfogva a magyar lakosság baleseti-sebészeti ellátásának fejlesztésére” – értékelte az MH EK parancsnokhelyettese, aki portálunknak arról is beszélt, hogy a közép-európai régió vezető orvos-egészségügyi felsőoktatási intézményével tavaly megkezdett szoros együttműködést új szintre emelnék a jövőben. „Más hasonló jellegű sebészeti képzéseket is szeretnénk Magyarországra hozni, és nemcsak katonák számára elérhetővé tenni. Sőt, ami azt illeti, nem is csak a civil szakemberek bevonásában gondolkozunk, hanem a leendő tanfolyamokat a nemzetközi világ felé is kinyitnánk” – ismertette.

Prof. dr. Kiss András patológus, a Semmelweis Egyetem Patológiai, Igazságügyi és Biztosítási Orvostani Intézet igazgatója szerint a Covid19 világjárvány idején, valamint a pandémia elmúltával megerősödtek az intézmény olyan nemzetközi, sebészeti továbbképző kurzusai, mint amilyennek az ASSET Plus képzés is számít. „Öröm nyugtázni, hogy nagyon magas a képzést vezető és az oktatott szakemberek száma, ráadásul ez egy igen személyes jellegű kurzus, ahol két napon át rengeteg eljárással ismerkednek meg az orvosok, akik minden bizonnyal kamatoztatni tudják most megszerzett tudásukat az elkövetkezendő időszakban” – közölte. Az intézményvezető hozzátette: a patológiai intézet 2025 végére fogadóképessé váló Nemzeti Orvosi Innovációs Képző Központja hasonló kurzusokkal – civil és katonai szakállomány tervezett bevonásával – igyekszik majd elősegíteni a magyar és nemzetközi orvosképzést.