Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyelország: folyamatosan csökken az afganisztáni bevetés támogatottsága

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 27. 10:46

Folyamatosan csökken az afganisztáni bevetés támogatottsága Lengyelországban. Egy csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérés szerint a lakosság 69 százaléka ellenzi a lengyel katonák Afganisztánban történő állomásoztatását.

Az Európai Tanulmányok Alapítvány által végzett közvélemény-kutatásból kitűnt, hogy Lengyelországban a támogatottság még soha nem volt olyan alacsony, mint most. A Gazeta Wyborcza című lapnak nyilatkozó politológusok úgy vélekedtek: az elutasítás oka, hogy a lengyel lakosság rendkívül keveset tud az afganisztáni háborúról. A különböző médiumok csakis a lengyel szerepvállalásról tudósítanak.

„Lengyel katonák halnak meg, katonák sebesülnek meg, az országban háború folyik, és az emberek nem tudják, hogy ki ellen" – szögezte le az alapítvány egyik vezetője.

Az ország déli részén fekvő Ghazni tartományban egy 2600 fős lengyel kontingens tartózkodik. A tartomány hegyvidéki részeit a tálib ellenállók uralják, és a lengyel katonák feladata az, hogy segítsék az afgán hadsereget és a rendőrséget az ellenőrzés átvételében.

Múlt szombaton minden valószínűség szerint tálibok egy bombatámadás során egy lengyel katonát, illetve egy egészségügyi alkalmazottat megöltek.

A nemzetközi biztonsági erőben (ISAF) való lengyel részvétel 2002 márciusában kezdődött. Azóta 23 lengyel katona vesztette életét Afganisztánban.