Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Jó érzés volt visszahallani a műveket”

Szöveg: Szűcs László |  2011. január 27. 11:34

„Egész életemben vártam arra, mikor hallom ilyen szépen a Himnuszt és a Szózatot. Úgy, ahogyan most, a honvédség Stefánia-palotájában éppen a Himnusz születésének napján hallottam: a magyar kultúra napján. A Honvéd Együttes világhírű férfikarának vezetője és énekesei tudják, miért írta Kölcsey a Himnuszt. Nem halotti éneket írt, bánatos gyászt, hanem egy hatalmas imát, fel az égre!” – ezekkel a szavakkal tért vissza az ünnepségről Gubcsi Lajos, a Zrínyi Média ügyvezetője, mikor felkérte az internetes szerkesztőséget, hogy sorozatban foglalkozzon a Himnusszal, és főleg ezzel az életerős, új változattal.

A Stefánia-palotában felhangzott Himnuszt és Szózatot – a honvédelmi miniszter utasításának megfelelően – a Magyar Honvédség Központi Zenekara, illetve a Honvéd Együttes férfikara vette fel lemezre, a Magyar Rádió 22. stúdiójában, tavaly november-decemberben.

1595913412
Kovács Tibor alezredes, a központi zenekar karmestere a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: az együttes nem először járt ebben a stúdióban. Korábbi lemezeik felvételei is itt készültek. Néhány évvel ezelőtt pedig rendszeres vendégei voltak a 6. stúdiónak, ahonnan – minden hónapban egy vasárnap délelőtt – élő, és nyilvános fúvószenekari közvetített a Magyar Rádió. Sajnos két-három éve már nincsenek ilyen programjaik, pedig úgy érzik, hogy igény lenne rájuk.

Kovács alezredes hozzátette, a Himnuszt és a Szózatot nem az eredeti hangnemben, hanem a mindenki számára könnyebben énekelhető B-dúrban vették fel lemezre. A korongon emellett több Erkel-szerzemény is hallható, amelyek valamilyen módon mind kapcsolódnak a katonasághoz.

„Számomra, és a központi zenekar tagjai számára is az volt a furcsa a tavalyi felvétel alatt, hogy először dolgoztunk együtt valamilyen kórussal, ebben az esetben éppen a Honvéd Együttes férfikarával. Szokatlan, de érdekes munka volt" – mondta a karmester, akire a felvétel zenei rendezője, Aczél Péter nagyon jó benyomást tett. Mint elárulta: tökéletesen tudtak együtt dolgozni, s a felfedezett apróbb hiányosságokat rugalmasan voltak képesek korrigálni.

Kovács alezredes szerint a felvételek elkészítésére szánt három nap szűkös volt, de végül is sikerült időben befejezniük a munkát, s úgy érzi, hogy mind a zenészek, mind pedig a férfikar tagjai a maximumot hozták ki magukból. A felvételen egyébként a központi zenekar minden tagja részt vett, a karmesteri pulpituson pedig Kovács alezredes, illetve a Magyar Honvédség főkarmestere, Csizmadia Zsolt ezredes állt.

A MH Központi Zenekar karmestere természetesen ott volt a Stefánia-palotában, a magyar kultúra napja alkalmából megtartott január 22-i központi ünnepségen, így ő maga is fültanúja lehetett az új hangnemben felhangzó Himnusz és Szózat „ősbemutatójának". Mint elmondta: nagyon jó érzés volt visszahallani azokat a műveket, amelyekkel a stúdióban dolgoztak.

„A központi ünnepség után a főkarmesterrel együtt végighallgattuk a felvett lemez anyagát. Szerintem nagyon jó lett, de mivel az ember mindig maximalista saját magával szemben, úgy vélem, hogy egy-két helyen lehetett volna még apróbb korrekciókat tenni. Persze nyugodtan kijelenthetem, hogy tökéletesen élvezhető hanganyag került fel a lemezre" – mondta Kovács Tibor alezredes.

 
1595913413
 
1595913413

(A Himnusz B-dúrban felvett változatát ide kattintva tudja meghallgatni!)

Fotó: Archív