Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Levegőben a második Avenger is

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2012. február 12. 18:14

A General Atomics február 7-én hozta nyilvánosságra, hogy január 12-én végrehajtotta első repülését az Avenger pilóta nélküli repülőgép második prototípusa. A jeles eseményre a gyártó Palmdale-ben található Gray Butte tesztközpontjának területéről került sor.

Egy második prototípus első repülése nem szokott annyira érdekes lenni, hisz mindegyik olyan mint az első volt. Nos, ez ebben az esetben nem igaz, mivel a két gép eltérő méretekkel rendelkezik, ugyanis a most első felszállását teljesítő, Tail 2 jelzésű példány törzse 4 lábbal (1.219 méter) hosszabb, mint idősebb testvéréé, így több üzemanyagot és nehezebb függesztményeket szállíthat: 3500 fontnyi (1587.57 kg) felszerelést vagy fegyverzetet a belső térben és 2000 fontnyit (907.185 kg) a szárnyakon kialakított felfüggesztőkön.

Az USAF a tavalyi évben egy példányt vett át, melyet az RQ-170-es iráni kalandja után szállítottak át Afganisztánba. A General Atomics közlése szerint építik a harmadik és negyedik példányt is, előbbi nyár vége felé, utóbbi a jövő év elején emelkedhet a levegőbe.

Az Avenger a Predator típuscsalád legfiatalabb és leggyorsabb tagja. Az alacsony észlelhetőség jegyében kialakított alakjának, 400 csomós végsebességének, a Lynx többfeladatú radarjának és elektro-optikai érzékelőinek, valamint 16 órás őrjáratozási képességének köszönhetően kiválóan alkalmas titkos felderítő bevetések végrehajtására.

1595931331