Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Levonták a zászlókat Afganisztánban

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2021. május 20. 11:02

Az Északi Tanácsadó Kiképző és Támogató Parancsnokság május 12-én befejezte tanácsadási feladatait, áthelyezve a műveleti súlypontot az erők és eszközök stratégiai kivonására, hazacsoportosítására; összhangban a közelmúltban megszületett, a NATO afganisztáni műveletének befejezésére, illetve az itt állomásozott szövetséges erők teljes kivonására vonatkozó döntéssel.

20210516_ _Flag Down-59

A parancsnokság május 16-án, hivatalos ünnepségen vonta le a szervezet, valamint a résztvevő nemzetek lobogóit. A levont magyar nemzeti lobogót Ansgar Meyer dandártábornok, parancsnok az Eltökélt Támogatás Műveletben (Resolute Support Mission - RSM) szolgáló egyéni beosztású magyar katonák nemzeti rangidősének, Virág Zoltán ezredesnek, a Kiképző és Támogató Parancsnokság zászlaját pedig az RSM parancsnokának, Austin Scott Miller vezérezredesnek adta át.

Az afganisztáni szerepvállalás hazánk legjelentősebb és legösszetettebb külföldi katonai küldetése volt az elmúlt közel két évtizedben. Ez idő alatt Magyarország jelentős humán és anyagi-technikai erőforrásokat mozgósított az afganisztáni küldetés sikerének és feltételrendszerének biztosítása érdekében.

20210516_ _Flag Down-85

A Magyar Honvédség már az afganisztáni szerepvállalás kezdetétől - a különböző szintű törzselemek folyamatos biztosításán túl -, 2004-től egy megerősített századnyi erővel vett részt a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (International Security Assistance Force – ISAF) biztonsági műveleteiben, Kabul térségében.

2006-tól - az ISAF-nak az afgán kormányzati struktúra és funkció kialakítását, valamint az infrastruktúrális újjáépítést előtérbe helyező műveleti irányváltását követően - a Magyar Honvédség átvette egy Tartományi Újjáépítési Csoport (Provincial Reconstruction Team – PRT) vezetését Baghlan tartományban; ezt a feladatot 2013-ban fejezte be. Ebben az időszakban a Magyar Honvédség egy évre szintén feladatul kapta a Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér őrzés-védelmi feladatai ellátását.

A biztonsági helyzet fokozatos romlásával párhuzamosan az Afgán Nemzeti Védelmi és Biztonsági Erők képességfejlesztése került előtérbe. Ezen feladatrendszer részeként a Magyar Honvédség - 2006-tól még az ISAF, 2014-től pedig már az RSM művelet keretein belül - közreműködött a kijelölt afgán alakulatok alegység és egység szintű szárazföldi, különleges rendeltetésű, forgószárnyas, valamint logisztikai harc, harci-támogató és harci-kiszolgáló támogató képességei kialakításában. E feladatot a kiképző és tanácsadó csoportok közvetlenül, az őr- és biztosító alegységek pedig közvetve végezték.

A 2020-ban – a már korábban tervezett, végleges stratégiai kivonás tükrében – végrehajtott jelentős képesség- és létszámcsökkentést követően a Magyar Honvédség szerepvállalása kilenc egyéni beosztású katonára csökkent. E kilenc katona – az RSM művelet utolsó magyar váltásaként – tervezetten júniusban tér haza Afganisztánból.

20210516_ _Flag Down-103