Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezajlott a CREVAL első fázisa

Szöveg: Mádai Gábor szds. |  2010. április 26. 11:13

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében hajtották végre 2010. április 22-én a NATO-nak felajánlott Magyar Honvédség Zászlóalj Harccsoport (MH ZHCS) háromévente előírt NATO CREVAL ellenőrzés I. fázisát.

A MH ZHCS alapját a dandár alárendeltségében lévő 62. lövészzászlóalj, annak parancsnoksága, törzse és alegységei képezik. Hozzájuk csatlakoznak a CIMIC, PSYOPS, vegyvédelmi, műszaki, légvédelmi és felderítő alegységek, valamint egy egészségügyi központ.
Az ellenőrzés, amelyen minden modul elem részt vett kiterjedt a MH ZHCS személyi állományára, technikai eszközeire, azok hadrafoghatóságára, a műveleti területre történő átcsoportosításhoz, valamint a műveleti tevékenységhez szükséges okmányrendszerére.

Az előzetes értékelést követően a Nemzeti Ellenőrző Bizottság – amelynek alapját az MH Összhaderőnemi Parancsnokság kijelölt és felkészített szakállománya alkotta – és a NATO által delegált megfigyelő megfelelőnek értékelte a zászlóaljat, ami azt jelenti, hogy a MH ZHCS teljesítette azokat a kritériumokat, amelyek a feladatai további végrehajtására alkalmassá teszik. A végső értékeléshez azonban még szükség van a NATO CREVAL II. fázis végrehajtására, amikor a bakonyi gyakorlótéren a harcászati mozzanatok, a harcvezetés folyamata, valamint az alegységek kiképzettségi szintje és gyakorlati tudása kerül felmérésre. Ennek érdekében a MH ZHCS alegységei a hét elején megkezdték az átcsoportosítást a gyakorlat színhelyére, ahol folytatják a felkészülést.

1595900737
 

Szloszjár Balázs alezredes – a MH ZHCS parancsnoka – elmondta: A beérkezett modul elemek integrácója nélkülözhetetlen a meghatározott feladatok sikeres végrehajtásához, ezért a 2010. május 18.-19.-re tervezett NATO CREVAL ellenőrzést még meg kell előznie a MH ZHCS összekovácsolásának. Ez rengeteg munkát, odafigyelést, fegyelmezett végrehajtást és sok koordinációt igényel.
Nincs már sok idő tehát a következő megmérettetésig, a NATO CREVAL II. fázisáig, azonban a MH ZHCS az ellenőrzés tapasztalatai szerint jó úton halad ahhoz, hogy az előírt műveleti követelményeket teljesítse, valamint az alkalmazási készenlétet a meghatározott időre elérje.

1595900738
1595900738