Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Te alkalmas lennél?

Szöveg: Egri Magdi |  2010. április 26. 11:30

Hajnalban kellett felkelnie annak a 32 fiatalnak, aki már reggel 8-kor megjelent a Katonai Alkalmasságvizsgáló Osztályon, Kecskeméten, hogy részt vegyen a pályaalkalmassági vizsgálaton. Éhgyomorra érkeztek, és most türelmesen várakoznak, hogy egy-egy vizsgálatra bekerüljenek.

Éhgyomorra érkeztek, s most türelmesen várakoznak, hogy egy-egy vizsgálatra bekerüljenek. Közben beszélgetnek, nézegetik egymást, latolgatják az esélyeiket. Lehet, hogy szeptembertől évfolyam- és pályatársak lesznek. Fiúk és lányok, 32-en abból az 1200 fiatalból, akik 2010-ben a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre jelentkeztek, hogy valamelyik katonai szak elvégzése után a Magyar Honvédség tisztjeiként szolgáljanak, négy év múlva az MH csapataihoz, intézeteihez kerüljenek, és sokan közülük ezt követően nemzetközi missziókban vegyenek részt.

Alkalmas vagy alkalmatlan

A katonai vezetői, a had- és biztonságtechnikai mérnöki, a katonai gazdálkodási, a pénzügy- és számviteli szakokra idén jelentkezettek pályaalkalmassági vizsgálata a Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ Repülőorvosi, Egészségvizsgáló és Kutató Intézetének Katonai Alkalmasságvizsgáló Osztályán, Kecskeméten történik. A vizsgálatok már hetek óta elkezdődtek, és egészen júniusig tartanak, ugyanis naponta nem több mint 32 jelentkezőt hívnak be, annak érdekében, hogy elegendő idő legyen alapos felmérésükre. A vizsgálatok elvégzése és kiértékelése után minősítik a jelentkezőket. Azok, akik ,,alkalmas" minősítést kapnak, megnyugodhatnak, nem ezen áll vagy bukik, hogy katonák legyenek. Azok, akik ,,nem alkalmas" minősítést kapnak, fellebbezhetnek. A másodfokú egészségügyi hatóság Budapesten működik, ide hívják ismételt vizsgálatra a fellebbezőt. A végső eredmény július 10. körül várható. Ez után derül ki, hogy kik azok, akik a pontszámaik és pályaalkalmasságuk alapján felvételt nyernek a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem valamelyik katonai szakára, és szeptembertől a katonai ösztöndíjasok táborába kerülnek.

 

Mindenre kiterjedő felmérés

Az alapos vizsgálatra azért van szükség, mert minden kétséget kizáróan meg kell állapítani, hogy a fiatalok alkalmasak-e a katonai szolgálatra.
Dr. Németh Lajos orvos alezredes, a Katonai Alkalmasságvizsgáló Osztály vezetője részletesen bemutatja a vizsgálat menetét Krizsán Zoltán alezredesnek, a Zrínyi Oktatási Igazgatósága mb. vezetőjének, illetve Faragó Ottó nyá. alezredesnek, az igazgatóság munkatársának. Tájékoztatást ad az eddigi tapasztalatokról, megbeszélik a közös teendőket.
A minden részletre kiterjedő szemészeti, ideg- és elmegyógyászati, sebészeti és mozgásszervi, fül-orr-gégészeti, belgyógyászati, fogászati, pszichológiai vizsgálatot kiváló szakemberek végzik, mindezt kiegészíti a drogteszt, valamint a fizikai felmérés.

Van, aki rambó akar lenni

A fiatalok kíváncsiak, hogy mi vár rájuk a pszichológiai vizsgálatnál. Intelligenciateszt, személyiségvizsgálat, figyelemvizsgálat következik. Ászity Margit vezető asszisztens, aki egész délelőtt kíséri a fiatalokat, még a lépcsőházban felhívja a jelentkezők figyelmét, hogy a kérdésekre ne az ,,elvárások" szerint válaszoljanak, hanem aszerint, amit ők maguk gondolnak.
Jármai Noémi pszichológus úgy látja, egyre felkészülten érkeznek hozzájuk a fiatalok, ismerik a követelményeket, elég jól tudják, mit akarnak. Az is igaz azonban – teszi hozzá, ha a pszichológiai vizsgálaton elmondják nekik, milyen komoly katonai követelmények várnak rájuk, valamint, hogy ha misszióba kell menniük, az már nem szabad elhatározás kérdése lesz, akkor sokan meglepődnek, néhányan vissza is lépnek.

 

Ez még mindig időben van, mondja Faragó Ottó. Előfordul ugyanis, hogy már az alapkiképzés idején, amikor aláírták a honvédséggel a szerződést, akkor jönnek rá néhányan, hogy nem ezt akarták, nem ilyen katonai életre gondoltak. A tapasztalatok szerint jó néhányan azon is meglepődnek, hogy bentlakásos a katonai kollégium, hogy ébresztő és kötelező nyugvási idő van, nem beszélve a reggeli tornáról – teszi hozzá Krizsán Zoltán. A másik véglet – ilyen is akad szép számmal az ösztöndíjasok között –, hogy mindjárt rambó akar lenni, aki katonának jelentkezik, s egyetemi évei alatt végig kevesli a gyakorlatokat, lövészeteket stb.

Feltétel a jó fizikai erőnlét

Érdekes hangulatban zajlik a fizikai felmérés. Jól látható, hogy a fiatalok egy része izgul, vajon ebben az éles helyzetben képes lesz-e teljesíteni a követelményeket. Néhányan nem biztosak a sikerben. Mások meg, akiknek az izomzatán is látszik, hogy sokat gyakoroltak, biztosak a dolgukban. A pontos eligazítás után 2-3 megfigyelő ellenőrzi, hogy a fiatalok fekvőtámaszai, húzódzkodásai, felülései szabályosak-e.
A Nemzetvédelmi Egyetemen már a Nyílt Napon is lehetőség van arra, hogy a felvételizni vágyók kipróbálják, vajon megfelelnének-e a fizikai követelményeknek. Akinek januárban nem sikerül mindent teljesíteni, két-három hónap alatt, kitartó edzéssel jól felerősítheti magát.

 

A jó fizikai erőnlét megkövetelése egyáltalán nem öncélú. Az alapkiképzésen vagy később a katonai képzés különböző mozzanataiban még azokkal is előfordul, hogy ,,halálosan kimerülnek", akik most könnyen teljesítik a követelményeket.
Hátra van még a 3200 méteres futás. A sportvezető körönként mondja a futási eredményeket, ebből kiderül, hogy jó ütemben futnak-e a fiúk és a lányok. Annak, aki már az első körben lemarad, kevés esélye van arra, hogy a megfelelő időben odaérjen.

A pálya vonzása

Krizsán Zoltán alezredes, a ZMNE Oktatási Igazgatóságának mb. vezetője szerint minden évben akad 15-20 olyan fiatal, aki nem először jelentkezik a katonai szakok valamelyikére. Vagy azért, mert valakinek a fizikai állapota tavaly nem volt megfelelő, vagy a pontszáma nem volt elegendő. Olyan is akad, aki a civil szakra tavaly be tudott kerülni, el is végezte az első évfolyamot, most mégis elölről kezdene mindent, abban az esetben, ha felvételt nyer a tiszti képzésre.
Nem véletlen, hogy a katonai szakokra évek óta tízszeres a túljelentkezés. A fiataloknak van egy jól körülhatárolható rétege, amely vonzódik a katonaság kihívásaihoz, a mozgalmas élethez. Ugyanakkor a katonai pálya biztos egzisztenciát kínál, ami a mai, válságokkal terhelt világban egyre nagyobb vonzerőt jelent a fiatalok számára.