Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezárult a Fire Blade 2022 gyakorlat

Szöveg: Pál Csaba őrnagy | Fotó: Dévényi Veronika és Hamza Norbert zászlós |  2022. június 29. 18:35

Véget ért a Fire Blade 2022 elnevezésű többnemzeti helikopter harcászati gyakorlat Magyarországon.

2022.06.14 dévényi veronika (13)

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis helikopter-személyzeteinek harcászati felkészítése, gyakoroltatása elsősorban az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency - EDA) helikopter programjaira épül és támaszkodik. Hazánk 2012-ben csatlakozott a Helikopter Gyakorlatok Programhoz. Ezzel egyidőben Magyarország vállalta a „BLADE” gyakorlatok befogadását. Az első Fire Blade gyakorlatra 2017-ben került sor hazánkban, a mostani gyakorlat a második alkalom volt.

A Fire Blade 2022 gyakorlat az MH Pápa Bázisrepülőtéren zajlott június 7-24. között. A gyakorlaton Magyarország, Ausztria, Belgium, Szlovákia és Szlovénia katonái vettek részt részt, de több európai ország is delegált megfigyelőket. A gyakorlaton 26 repülőeszköz vett részt, forgószárnyasok és merevszárnyasok egyaránt.

20220607 dévényi veronika (23)

A tervezési fázis során az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) kiképzői (chief instructor) professzionális tudásukkal támogatták a vendéglátó nemzetet a komplex légiműveletek valósághű megtervezésében. A gyakorlat alatt szintén az EDA által kijelölt mentorok kísérték figyelemmel a személyzetek munkáját, valamint a harceljárások betartását.

A gyakorlat célja lehetőséget teremteni az európai helikopter személyzetek számára, hogy közös műveleteket hajtsanak végre, fókuszálva a komplex légiműveletekre (COMAO), így erősítve az együttműködést a helikopter személyzetek és más légi, valamint szárazföldi egységek között bonyolult, összetett, valósághű és kihívást teremtő környezetben.

A gyakorlaton éleslövészetre és légi roham kiképzésre is sor került, hogy erősítsék a helikopter személyzetek képességeit tűzerő, mozgékonyság, védelem és a helikopterek együttműködése terén, illetve, hogy gyakoroltassák az eszközök légi és szárazföldi harcászati szerepét és a harctéri manővereit. További előnyt jelentett, hogy a Magyar Honvédség szárazföldi erői közül az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár és az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezrednek alkalmuk adódott az eddig elsajátított ismereteket kipróbálni nemzetközi környezetben, különböző repülőtechnikai eszközökkel. Az idei Fire Blade 2022 gyakorlatnak köszönhetően a Terrorelhárítási Központ kijelölt állománya is megismerkedhetett a magyar és a szövetséges országok helikoptereinek felépítésével és alkalmuk volt különböző feladatokat végrehajtani ezen technikákkal.

2022.06.09 dévényi veronika (4)

A gyakorlat fontos célja megteremteni egy különleges műveleti kiképzés lehetőségét, hogy erősödjenek a helikopter személyzetek képességei - különleges műveleti és hagyományos szárazföldi erők támogatása esetén - a katonai műveletek széles skáláján. Cél volt továbbá, hogy a helikopter személyzetek képesek legyenek támogatni a szárazföldi csapatok harcát hagyományos és városi környezetben is, valamint nappal és éjszaka egyaránt. A műszaki állomány is maximális helytállásáról tett tanúbizonyságot, hiszen a különféle feladatok végrehajtásához előkészített helikopterek időben, hibamentesen tudták végrehajtani a műveleteket.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében megvásárolt H145M típusú helikopterek és személyzetük első ízben bizonyíthatták hadrafoghatóságukat nemzetközi gyakorlat keretében. A közel három hét alatt a típus bebizonyította, hogy képes - kiképzett személyzet irányítása mellett - kiemelkedően teljesíteni különböző harci feladatokat.

Kapcsolódó cikkek