Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant egy Mirage Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 24. 16:04

Lezuhant egy francia Mirage 2000-D harci repülőgép május 24-én, kedden a nyugat-afganisztáni Faráhtól nyugatra – közölte Kabulban Eric de Lapresle alezredes, az országban szolgáló francia erők szóvivője, hozzátéve, hogy a fedélzeten lévőknek sikerült katapultálniuk, jól vannak, és megtalálták őket. A szóvivő kizárta, hogy lelőtték volna a gépet. Ez volt az első francia harci gép, amelyet balesetet ért a 2001 végén kezdődött afganisztáni francia küldetésben.

Terrorcselekmények

Út mentén elhelyezett pokolgép robbant fel kedd reggel egy építőmunkásokat szállító teherautó mellett a dél-afganisztáni Kandahár tartományban, több ember halálát okozva. 
Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint 25 ember halt meg a házilagos pokolgép robbanásában, a kandahári kórház igazgatója viszont úgy tudja, hogy tíz építőmunkás vesztette életét, és harmincan sebesültek meg, hozzájuk legalábbis ennyit szállítottak be. A merényletet egyelőre senki sem vállalta magára, de az országban nemrég kezdődött meg a tálib lázadók tavaszi offenzívája.

A fővárosban május 24-én, kedd reggel Ahmad Ziad, a nemzetbiztonsági igazgatóság (hírszerzés) helyettes vezetője sértetlenül került ki egy öngyilkos robbantási kísérletből, amely munkába tartó autókonvoja ellen irányult – közölte a kabuli rendőrség. Ziad testőrei tüzet nyitottak egy gyanús terepjáróra, amely a konvoj mellé hajtott, megsebesítették annak sofőrjét, és megállásra kényszerítették a robbanószerrel megrakott járművet. A vezetőt őrizetbe vették.

A merényletkísérletet a tálib lázadók vállalták szóvivőjüknek, Zabihulla Mudzsahidnak az AP hírügynökséghez eljuttatott üzenetében.