Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Libanonba készülnek

Szöveg: MH Béketámogató Kiképző Központ | Fotó: a központ felvételei |  2021. szeptember 22. 16:41

Véget ért a Libanoni Békefenntartó Misszióba (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) készülők békeműveleti felkészítése Szolnokon. Az Egyesült Nemzetek Szervezete missziójába, egyéni beosztásba tervezett katonák részére szeptember 6-17. között tartottak képzést az MH Béketámogató Kiképző Központban.

UNIFIL_kapott (1)

A misszió-orientált, hadszíntérspecifikus felkészítés során a katonák megismerkedtek - egyebek mellett - a libanoni konfliktus történelmi gyökereivel, kialakulásával, a misszió mandátumával, feladatával, az aktuális biztonsági kockázatokkal, veszélyekkel, valamint Libanon kulturális és vallási sajátosságaival. Lehetőség nyílt az ENSZ által meghatározott ismeretek (Core Pre-deployment Training Materials 2017 – CPTM) feldolgozására is.

UNIFIL_kapott (3)

A tanmenet részét a békeműveletek jogi szabályozása, az alapvető emberi jogok, civilek és gyermekek, környezeti és természeti erőforrások védelme, valamint az ENSZ rendőri erők bemutatása képezte.

A felkészítés résztvevői mindemellett elsajátították az angol nyelvű rádió hírváltás szabályait, a rögtönzött és egyéb robbanóeszközök elleni védelem alapjait, valamint bővítették az elsősegélynyújtással kapcsolatos ismereteiket.

UNIFIL_kapott (6)

Részt vettek békeműveleti lőgyakorlaton, melyet a misszióban rendszeresített pisztollyal és gépkarabéllyal hajtottak végre. Már e lőgyakorlat során is arra kellett törekedniük, hogy az emberi élet kioltása nélkül oldják majd meg feladataikat.

A kéthetes felkészítés a tanfolyam elvégzését igazoló oklevelek átadásával ért véget.