Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Libanonba készülnek

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2022. július 23. 10:12

Véget ért az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióba (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) készülők békeműveleti felkészítése Szolnokon. A szakasz kötelékbe tervezett katonák részére július 18-22. között tartottak képzést az MH Béketámogató Kiképző Központban.

DSC_0004

A misszió-orientált, hadszíntérspecifikus felkészítés során a katonák megismerkedtek – egyebek mellett – a libanoni konfliktus történelmi gyökereivel, kialakulásával, a misszió mandátumával, feladatával, az aktuális biztonsági kockázatokkal, veszélyekkel, illetve a közel-keleti ország kulturális, vallási és földrajzi sajátosságaival, valamint az ENSZ által meghatározott ismereteket (Core Pre-deployment Training Materials 2017 – CPTM) is feldolgozták.

A tanmenet részét a békeműveletek jogi szabályozása, az alapvető emberi jogok, civilek és gyermekek-, környezeti és természeti erőforrások védelme, valamint az ENSZ rendőri erők bemutatása képezte. A katonák mindemellett elsajátították az angol nyelvű rádió hírváltás szabályait, illetve bővítették az elsősegélynyújtással kapcsolatos ismereteiket.

A felkészítés a tanfolyam elvégzését igazoló oklevelek átadásával ért véget.