Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Líbia – sikertelen volt a negyedik éjszaka

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 24. 10:51

A nyugati koalíció légiereje már a negyedik éjszaka bombázott csütörtökre virradóan Líbiában, de egyelőre nem tudott gátat vetni annak, hogy a Moammar Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők harckocsijai lőjék a felkelők kezén lévő városokat. Kadhafi tankjai az éjszaka leple alatt visszatértek Miszrátába, és elkezdték lőni a központi kórház környékét – közölték szemtanúk és lázadók.

A koalíciós erők légitámadásai miatt nappal a harckocsik nem támadtak, viszont a kormányerők orvlövészeit a légicsapások sem tudták eltántorítani attól, hogy egész nap lőjenek, akire csak tudnak. A lázadók egyik szóvivője szerint az orvlövészek 16 ember életét oltották ki.

Egy erős robbanást lehetett hallani csütörtök reggel a fővárosban, Tripliban, és füst szállt fel egy katonai támaszpont környékén. A fővárostól délnyugatra fekvő Zenten város lakói arról számoltak be, hogy Kadhafi erői újabb katonákat és harckocsikat vezényelnek a felkelők kezén lévő városhoz. Közben a felkelők több mint három napja hasztalan próbálkoznak azzal, hogy átvegyék az ellenőrzést egy stratégiai fontosságú útkereszteződés felett Adzsdábíja városában.

A líbiai kormány tagadta, hogy a hadsereg támadó hadműveleteket folytatna, s azt állította, hogy a katonák csak védik magukat a felkelők támadásaival szemben.

Líbiai kormányzati tisztségviselők csütörtök reggel egy tripoli kórházba hívtak több külföldi újságírót, hogy megmutassák nekik 18 katona és civil szénné égett holttestét. Azt állították, hogy nyugati harci gépek vagy rakétatámadások áldozatai.

Az amerikai hadsereg közölte, hogy sikerült teljesen érvényt szerezni a repülési tilalomnak Líbia part menti térsége felett, és mostantól a kormányerők tankjait veszi célba. A szövetségesek harci gépeinek 24 óra leforgása alatt 175 bevetésük volt, s ezek közül 113-at amerikai gépek hajtottak végre.

Gérard Longuet francia védelmi miniszter közölte: a francia légierő három nap alatt 10 líbiai páncélozott járművet semmisített meg, hogy érvényesítse az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát a líbiai légtérzárlatra vonatkozóan.