Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Líbiai T-72-esek korszerűsítése orosz módra

Szöveg: Háború Művészete |  2009. augusztus 18. 8:56

Oroszország és Líbia szerződést írt alá 145 darab, a líbiai hadseregben üzemben lévő T-72-es harckocsi modernizálásáról.

Moszkva és Tripoli már 2006 óta folytatott tárgyalásokat a harckocsik korszerűsítését illetően, ami a két ország katonai-technikai együttműködésében is fontos momentumnak tekinthető. A T-72-esek felújításán kívül az oroszok további fegyvereladásokról és modernizációkról is tárgyalnak Líbiával, erről azonban pontosabb információkat még nem szivárogtattak ki.

Oroszország 2003 óta vív kiélezett küzdelmet nyugati riválisaival a líbiai fegyverbeszerzési tendereken. Az ország a XX. század második fele óta számít az orosz fegyverek egyik legnagyobb vásárlójának. Tripoli több mint 2000 harckocsit, 2000 páncélozott gyalogos, illetve csapatszállító harcjárművet, repülőgépeket és egyéb fegyvereket szerzett már be Oroszországból. Az előzetes bejelentések szerint az orosz-líbiai megállapodások összértéke elérheti a 4 milliárd dollárt, mivel a T-72-eseken kívül, hasonló felújítás vár a líbiai hadsereg gerincét képviselő T-62, T-55 és a T-54 harckocsikra is.

Címkékharckocsi