Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Logisztikai mentorok és támogatók készültek Afganisztánba

Szöveg: Hársfalvi József mérnök őrnagy |  2012. április 29. 10:14

A szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban április 27-én befejeződött az afganisztáni ISAF-misszióra készülő MH Logisztikai Iskola Magyar Mentorcsoport, valamint az MH Nemzeti Támogató Elem ötödik váltásaiban szolgáló kulcsbeosztású személyek felkészítése.

1595934952
Nagy Róbert őrnagy, a felkészítés vezetője elmondta:

a kiképzőcsoport Kabulban teljesít majd szolgálatot az ott működő, német vezetésű harci támogató iskola (combat service support) részeként. Feladatuk az, hogy támogassák és segítsék az Afgán Nemzeti Hadsereg logisztikai beosztású katonáinak szakkiképzését. A három magyar mentorcsoport fő feladata, hogy tanácsadással támogassa, valamint mentorálja az afgán hadsereg logisztikai iskolájának személyi állományát – közlekedési, karbantartó-javító és élelmezési szakterületeken – annak érdekében, hogy képessé váljanak önállóan tervezni, szervezni és végrehajtani a logisztikai katonák kiképzését.

A felkészítés első hete során a részt vevő állomány gyakorolta az angol nyelvű rádióforgalmazást, felfrissítette az ABV-védelemmel, a térképészettel és az elsősegélynyújtással kapcsolatos ismereteit. Mindezek mellett stresszkezelési, műszaki és improvizált robbanóeszközök elleni védelemmel kapcsolatos foglalkozásokat is szerveztek számukra, valamint végrehajtották az előírt békeműveleti lőgyakorlatokat is.

1595934952
A felkészítés második hetében már az úgynevezett hadszíntér-specifikus foglalkozásokkal folytatódott a munka. Egyebek mellett előadás hangzott el Afganisztán katonaföldrajzáról, valamint a műveleti terület kulturális és vallási sajátosságairól.

Ezzel a felkészítéssel párhuzamosan ugyancsak Szolnokon rendezték meg az MH Nemzeti Támogató Elem ötödik váltásának kulcsbeosztásait betöltők felkészítését is.

A nemzeti támogató elem feladata a NATO ISAF-műveletben részt vevő magyar kontingensek és az egyéni beosztású katonák logisztikai, pénzügyi és személyügyi támogatása. A kontingens a hadszíntéri logisztikai biztosítás feladatait 2010 augusztusától Balkh tartományban, Mazar-e Sharif központtal hajtja végre.