Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lóháton tisztelegve a honvédség múltja előtt

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. április 1. 13:22

Hat nap alatt, lóháton teljesítik a Magyar Honvédség 175 kilométeres kihívását az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály huszárjai. A négy fős huszárjárőr március 31-én, az MH Ludovika Zászlóalj ócsai kiképzőbázisáról indult, a távlovaglás utolsó állomása az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár hódmezővásárhelyi laktanyája lesz. A kihívás teljesítésének záró mozzanatára Mészáros Lázár egykori hadügyminiszter bajai szobrának koszorúzásával, április 6-án kerül sor.

„Történelmi a pillanat” – kezdte köszöntőjét Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, hozzátéve: megtisztelő és egyben nagy kihívás is a huszárok előtt álló feladat. „Önöknek a táv lelovaglásában, a helységeken való átlovaglásban azt a huszárképet kell megmutatni, amivel huszárelődeik előtt tisztelegnek és a polgárság szemében az elismertséget, a szimpátiát növelik. Figyeljenek arra, hogy ezt a lovat és embert megpróbáló feladatot ennek fényében teljesítsék” – hangsúlyozta a vállalás jelentőségét a miniszteri biztos.

175km_tavlovaglas_megnyitoja_20230331_07 copy

„Parancsnokként külön öröm nekem,hogy a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály katonái ezt a kihívást bátran fölvállalták és végrehajtják” – mondta Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka, kiemelve, hogy a kihívás teljesítésével mind az alakulat személyi állománya, mind pedig a honvédség többi katonai szervezete számára példát tudnak mutatni azzal, ahogyan az út során összefognak és egy emberként gondolkodnak.

175km_tavlovaglas_megnyitoja_20230331_11 copy

„A lovas életben soha nem lehet tudni, hogy egy út során mikor milyen veszélyhelyzet állhat elő” – hangsúlyozta Ádám Barnabás ezredes, a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály parancsnoka a teljesítést övező nehézségekről szólva. Mint fogalmazott, a 21. században teljesen más kihívásokkal kell szembenézniük a huszároknak, mint a 19. században, legyenek azok vasútvonalak vagy a forgalomirányítás kérdése, ezekre azonban a lovaglást megelőző egy-két hétben igyekeztek minél messzemenőbben felkészülni.

„Abban a szerencsétlen helyzetben vagyok, hogy lóháton nem tudom teljesíteni a távot, hiszen a menetet vezetem. Egy tábori kihelyezési hét keretén belül teljesítjük ezt a feladatot, így külön napirend van kialakítva a lovasok és a biztosító állomány részére, ennek egészét felügyelem én. Lóhátról könnyű vezetni, hiszen messzebbre ellát az ember, viszont a logisztika koordinációja helyszíni jelenlétet igényel” – tette hozzá az ezredes.

175km_tavlovaglas_megnyitoja_20230331_01 copy

A huszárjárőr vezetésért Bóta András őrmester felel, ami elsősorban tájékozódási és felderítési feladatokkal jár együtt.

A március 31. és április 5. közötti távlovaglásba a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség állományából bárki becsatlakozhat, ahogy azt az MH 1. Területvédelmi Ezred három lovasa és egy, a kísérő járművet vezető katonája is tette a menet első napján.