Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

London Apache helikoptereket vet be Líbiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 27. 9:46

Négy Apache típusú támadó helikoptert vet be Líbiában a brit kormány – közölte május 26-á, csütörtökön este hivatalosan a Downing Street. A brit kormány szerint a nagy tűzerejű helikopterek „néhány napon belül” bekapcsolódhatnak a líbiai hadműveletekbe. Nagy-Britannia eddig Tornado, illetve Typhoon harci repülőgépekkel vett részt a Kadhafi-rezsim elleni beavatkozásban. A Downing Street szóvivője szerint azonban az Apache helikopterekkel mód nyílik lakott területeken belüli „kisebb” célpontok elleni precíziós támadásokra.

A brit kormány hivatalosan továbbra sem jelentette ki, hogy a támadási célpontok között szerepelne személyesen Moammer el-Kadhafi líbiai vezető, a brit fegyveres erők vezérkari főnöke azonban a minap úgy vélekedett, hogy „szabályos" lenne Kadhafi megölése, ha a líbiai vezető katonai célpont elleni támadás következtében halna meg.

Sir David Richards tábornok a The Sunday Telegraph című tekintélyes vasárnapi brit konzervatív lapnak a múlt héten kijelentette: a nemzetközi hadikoalíció ugyan nem veszi közvetlenül célkeresztjébe Kadhafit, ám ha a líbiai vezető éppen egy olyan parancsnoki és irányító központban tartózkodik, amelyet NATO-támadás ér, és ennek következtében életét veszti, az a líbiai hadműveletekre kidolgozott szabályok keretein belül lenne.

Sir David az interjúban kijelentette azt is, hogy a NATO-nak komolyan meg kellene fontolnia a kijelölt célpontok szélesítését, olyan infrastrukturális létesítményeket is bevonva a támadási célok körébe, amelyek a Kadhafi-rezsimet segítik.

A vezérkari főnök nem nevezte meg e lehetséges újabb célpontokat, ugyanakkor kijelentette, hogy még intenzívebbé kell tenni a hadműveleteket a rezsimre nehezedő nyomás fokozása végett, különben felmerülhet annak kockázata, hogy Kadhafi hatalmon marad.

A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szóvivőjének csütörtök esti nyilatkozata szerint azonban Kadhafi már „menekülőben van".

A BBC közelebbről nem azonosított hírszerzési forrásokat idézve olyan értesülést közölt, hogy Kadhafi „kórházról kórházra vándorol" Tripoli térségében, abban bízva, hogy az egészségügyi intézményekben nem éri támadás.

David Cameron brit miniszterelnök a héten, Barack Obama amerikai elnökkel tartott közös londoni sajtótájékoztatóján kijelentette: a Líbia ügyében hozott ENSZ-határozat nem a rendszerváltozást célozza, hanem a polgári lakosság védelméről szól, azonban „nehéz elképzelni" a vonatkozó, 1973-as számú biztonsági tanácsi határozat végrehajtását Kadhafi hatalmon maradása esetén.

Obama, aki II. Erzsébet királynő vendégeként tett kétnapos állami látogatást Londonban, ugyanerről a kérdésről a sajtóértekezleten azt mondta: a líbiai katonai akciónak most már megvan az ahhoz szükséges „lendülete", hogy ha a szövetségesek „továbbra is a jelenleg követett irányban haladnak", akkor Kadhafi végül kénytelen lesz távozni.