Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indiai tábornokok hazánkban

Szöveg: M. Tóth György |  2011. május 27. 10:37

Az Indiai Köztársaság Nemzetvédelmi Akadémiájának vezérkari tanfolyamán tanulók tizenöt fős csoportja – magas beosztású tábornokok, civil kormánytisztviselők, vendéghallgatók delegációja – május 26-án, csütörtökön az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságához látogatott. A dél-ázsiai ország küldöttségét Csampa Zsolt alelnök, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség parlamenti képviselője fogadta.

Az indiai hadsereg szárazföldi haderejének, légierejének és haditengerészetének egycsillagos tábornokai – magas beosztású civil tisztviselők, valamint nepáli, szaúd-arábiai és francia vendéghallgatók társaságában – Ugandából érkeztek hazánkba, tanulmányútjuk második állomására. Egyhetes magyarországi programjuk részeként ismerkedtek a HRB tevékenységével is.

Csampa Zsolt tájékoztatta vendégeit arról, hogy a HRB, mint szakbizottság az Országgyűlés kezdeményező, javaslattevő, véleményező, ügydöntő és a honvédelemmel, valamint a rendészettel összefüggő kormányzati munka ellenőrzésében közreműködő szerve, melynek összetétele, a tavalyi parlamenti képviselői választások eredményeként, tükrözi a kormánypártok kétharmados többségét. A vezérkari tanfolyam hallgatóinak érdeklődésére az HRB alelnöke röviden szólt hazánk missziós küldetéseiről is, többek között a magyar Tartományi Újjáépítési Csoport afganisztáni helytállásáról, hazánk balkáni szerepvállalásának fontosságáról.

Mint említettük: az indiai vendégek egyhetes tanulmányútra érkeztek hazánkban. A Honvédelmi Minisztérium részükre szakmai programot szervezett, melynek keretében a csoport tagjai jártak a Honvédelmi Minisztériumban is, ahol Orosz Zoltán altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnökének helyettese fogadta őket, majd előadáson tájékozódhattak egyebek mellett a Magyar Honvédség szervezetéről, feladatairól. Az indiai csoport programja során ellátogatott az MH Pápa Repülőbázison is, ahol ismerkedtek a C–17 Globemaster III. katonai szállító-repülőgépek flottájával.

Említsük meg: a magyar–indiai kétoldalú katonai kapcsolatokat néhány évvel ezelőtt, Új-Delhiben kötött kormányközi megállapodás szabályozza. Az együttműködés a felek által létrehozott katonai vegyes bizottság égisze alatt valósul meg. Ennek részeként szerepel az elképzelések között bizonyos haditechnikai, illetve vegyivédelmi szakértői tapasztalatcsere, az indiai haderő tagjai részére oktatási-képzési lehetőségek felajánlása magyar katonai intézményekben.

 
 

 
 Fotó: Galovtsik Gábor