Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapesten a kínai agyaghadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / mult-kor.hu |  2011. május 27. 11:29

Május 28-tól, szombattól Budapesten is látható lesz az első kínai császár legendás agyaghadserege. A Csin Si Huang-ti kínai császár sírjában talált többezer agyagfigurát a világ nyolcadik csodája néven emlegetik, a látogatók a Király utcai VAM Design Centerben pedig hamarosan testközelből csodálhatják a többezer éves ember- és állatfigurák másolatait.

1595919322
Csin Si Huang-ti i.e 247-től uralkodott i.e. 210-ben bekövetkezett váratlan haláláig Kína első császáraként. Keménykezű és kegyetlen uralkodó volt. A széttagolt államokból egységes birodalmat hozott létre, egységesítette a pénzt és a mértékegységeket is.

Az agyaghadsereg megtalálása, amely 1974-ben Hsziantól (Xian) 35 kilométerre keletre, kutat ásó parasztok révén került a napvilágra, a modernkori régészet egyik legnagyobb felfedezésének tartják. Az első feltárást 1978 és 1984 között mindösszesen 6 hónapig végezték, amikor 1087 agyagszoborra leltek. A második feltárást 1985-ben indították, egy évig tartott, technikai okok miatt szüntették be. A helyszín 1987 decemberében felkerült az UNESCO világörökségi listájára, s Kína egyik legnagyobb idegenforgalmi nevezetességévé vált.

A pár nap múlva nyíló kiállítás a terrakotta katonákat magas színvonalú másolatok segítségével, egy mintegy 800-1000 négyzetméteres területen mutatja be. A tárlat 1:1 méretarányban varázsolja Budapestre a hszincsiangi ásatások egyes számú árkát, amelyben 100 életnagyságú katona- és lófigura, valamint fegyverek találhatóak.

Az árok körül egy az ásatási területet ábrázoló 300 négyzetméteres, színes dioráma érzékelteti majd a hatalmas méreteket. A látogatók egy emelvényen állnak vagy ülnek és titokzatos hang- és fényjáték mutatja be nekik az első kínai császár és hadseregének történetét. Az alakok egymás után tűnnek fel a fénykörben, és lenyűgöző időutazásra hívják a látogatót.

Ezenfelül a tárlókban több mint 70 másolatot állítanak ki, melyek közül hét teljesen restaurált alakokat ábrázol kiemelkedő minőségben. Az életnagyságúnál is nagyobb figurák között tábornok és tiszt, lovak és fegyverek, ékszerek és használati tárgyak is találhatók majd.

Címkékkiállítás