Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

London segít megsemmisíteni a líbiai vegyi fegyvereket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 16. 19:13

Segítséget küld Nagy-Britannia a líbiai vezetésnek a Moammer Kadhafi megbuktatott diktátor által a nemzetközi közösség előtt titokban tartott vegyifegyver-arzenál feltérképezéséhez és megsemmisítéséhez – adta hírül november 15-én, kedden a The Guardian című brit napilap hírportálja.

A nemrég leleplezett készletek nagysága arra enged következtetni, hogy Kadhafi teljesen félrevezette Tony Blair korábbi brit kormányfőt, amikor 2004-ben ígéretet tett neki a líbiai tömegpusztító fegyverek megsemmisítésére, cserében hazája diplomáciai elszigeteltségének megszüntetéséért.

A vegyifegyver-tilalmi szervezet (OPCW) egy héttel ezelőtt közölte: a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács arról számolt be, hogy nagy valószínűséggel újabb vegyifegyver-készletre bukkantak, s a Kadhafi által hátrahagyott fegyverarzenál nagyobb, mint azt gondolták.

Líbia 2004-ben csatlakozott a vegyi fegyverekről szóló nemzetközi egyezményhez, aminek értelmében kötelezettséget vállalt arra, hogy pontos adatokat szolgáltat a területén található vegyi tömegpusztító eszközökről, illetve megsemmisíti azokat, amint az OPCW megállapítja a közölt információk hitelességét.