Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

M1 HadERŐ: a NATO tagállamok élmezőnyében Magyarország

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: archív felvételek |  2024. március 26. 16:50

A tatai „PzH újoncok” kiképzése, a szolnoki helikopterbázis mindennapjai és egy katona édesanya érzései – ismét változatos témákkal jelentkezett az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsora. A Magyar Honvédség hatalmas fejlődésen megy keresztül napjainkban, az adásból megtudhatjuk, hogy miképp került hazánk a NATO-tagállamok élmezőnyébe.

0213_PzH_bevonulás_KL (2)

Negyedévszázados NATO tagságunk kapcsán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kiemelte: a GDP két százalékának védelmi költségvetésre való fordításával egy szűk réteghez tartozunk a szövetségen belül, ez a mutató a NATO élvonalába pozícionálja hazánkat. Ráadásul, a tagállamoktól elvárt húsz százalék helyett Magyarország a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően évek óta annak kétszeresét biztosítja modernizációra.

Az új haditechnikai eszközök beszerzésének köszönhetően kerültek a PzH2000 önjáró lövegek Tatára, a saját fegyvernemükben a legmodernebbnek számító PzH-k kezelésére az „Embert a vasra!” toborzókampány keretében több mint ötszázan jelentkeztek. Az adás bepillantást enged kiképzésükbe, amely Tóth István ezredes, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnoka szerint „rendkívül gondos tervezést igényel.”

202402_PzH 2000 bevonulás_KL

A „város a városban” szóképpel illetett szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár bázisa mindennapjainak olyan kevésbé ismert szegmenseit fedezhetjük fel, mint a reptér őrzés-védelmét garantáló járőrkutyák, vagy a naponta két-háromezer fő élelmezését biztosító konyha. Az első világháború legeredményesebb pilótájáról elnevezett alakulat sokrétűsége köztudott, egy ennyire szerteágazó szerepkörrel bíró állomány összefogása nem kis koordinációt követel meg. Ahogyan dr. Bali Tamás ezredes, a helikopterdandár parancsnoka is felhívja a figyelmet, csak 2024-ben 112 különféle feladatot kell teljesíteniük.

„A magyar haderő egy olyan erő, ami együttműködve, összekapcsolódva mindent meg tud valósítani” – hangsúlyozta.

Szolnok_MEDEVAC_RT

Az adás végén Ádám Balázs hadnagy, tűzszerész szakaszparancsnok magánéletébe kapunk betekintést. Édesanyja mesél fia hivatásával kapcsolatos érzéseiről: az egyénisége nagyon jól illik az egyenruhához és mindahhoz, amit mindez szimbolizál, hiszen rendkívül határozott, elkötelezett és erővel, energiával teli.

„A büszkeség az, ami dominál bennem” – vallja Ádám Éva, majd hozzáteszi, hogy minden gyereknek van egy álma, fiáé pedig meg is valósult: katona lett!

Ócsa_tűzszerész-tanfolyam kiképzés_RT

Az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsor március 26-ai adása itt érhető el.