Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

M1 HadERŐ: helikopterek, robbantás és toborzás

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Becs László József zászlós és Rácz Tünde archív felvételei |  2024. március 19. 14:37

Miért az MH Kiss József 86. Helikopterdandár a Magyar Honvédség egyik legsokrétűbb alakulata, mi a tűzszerésszé válás folyamata, hogyan fér meg egymás mellett az egyenruha és a festészet és mi motivál egy toborzót? Ezen kérdések mindegyikére választ ad az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsorának március 19-ei adása.

H225M_ejtőernyős_ugrások_BL

A szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár szerteágazó feladatköre és állományának jól képzettsége közismert, elég a világ legjobb ejtőernyősei között számon tartott katonáira, vagy helikopterpilótáinak többek között a szlovéniai árvíz idején nyújtott segítségére gondolnunk. De vajon milyen infrastrukturális háttér áll a működés mögött? „Parancsnokként az egyik legfontosabb feladatom elérni, hogy adottak legyenek a szolgálat feltételei” – hangsúlyozza az adásban dr. Bali Tamás ezredes. Mi sem mutatja ennek sikerességét jobban, minthogy a helikopterdandár egyfajta „város” a városban, saját étteremmel, kápolnával, koncerthelyszínnel, fodrászattal, sőt, üzletekkel is.

Ócsa_tűzszerész-tanfolyam kiképzés_RT_2

A szolnoki mindennapokba való betekintést egy gyakorlótér képei váltják fel: kiképzésen vesznek részt a Magyar Honvédség leendő tűzszerészei. A bombák és gránátok szakszerű hatástalanításáig rendkívül hosszú út vezet, beleértve az adásban látható robbantásvezető foglalkozást is.

Fegyelem – ez a közös pont Kui István szakaszvezető hivatásában és realista festészetében. Az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred katonájának alkotói tevékenységéről mestere mellett alkotó- és egyben pályatársa, Kása Ferenc főtörzsőrmester is beszámol. Az adásban a felderítő katona betekintést enged alkotótermébe, emellett elmondja, hogy mely művészek és – ami talán fontosabb, – miért pont ők jelentik számára a legnagyobb inspirációt és hogyan tudja összehangolni a két, látszólag teljesen eltérő területet.

Szolnok_EAP_bevonulás_RT_2

A műsor egy igen fontos témával, a toborzással zárul, azonban teljesen új aspektusban közelíti meg azt. Keveset lehet ugyanis arról hallani, hogy mi motiválja magát a toborzókatonát. Győri Tamás százados például nagyapja és édesapja nyomdokába lépve vált az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság toborzótisztjévé. „Akkor vagyok eredményes toborzó, ha valakinek meg tudom találni az igényeinek, élethelyzetének megfelelő beosztást és alakulatot” – hangsúlyozza.

Az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsor március 19-ei adása itt érhető el.