Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

M1 HadERŐ: középpontban a katona

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: archív felvételek, Kertész László, Király Róbert főhadnagy |  2024. április 2. 14:32

Hogyan lehet a lehető legközelebbről a leggyorsabban, az emberi életeket megóvva egy ajtót kirobbantani? Hogyan vált katonavárossá Szolnok? Milyen szerepet töltenek be a haderőfejlesztésben a jól kiképzett katonák? Milyen kincseket rejt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Központi Irattára? Többek között ezekre a kérdésekre is választ keres az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom” magazinműsorának e heti adása.

202403_robbantási_gyakorlat_KR

A műsor első blokkjában a sándorfalvi gyakorlótéren nyerhetünk betekintést az alapkiképzésüket végző katonák robbantási gyakorlatába. „A kiképzés célja az emberi életek megmentése, valamint az, hogy úgy tudjanak bejutni a kijelölt állomány tagjai az épületbe, hogy az a lehető legkevesebb kárral járjon” – mondta Tóth László főtörzsőrmester, az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonája. A foglalkozás kapcsán hangsúlyozta: a legnagyobb kihívás a résztvevők számára az, hogy összehangoltan dolgozzanak a csoportok, pontos számítások alapján megfelelő mennyiségű robbanóanyagot, illetve gyújtószert használjanak fel.

Szolnok_RepTár_SZSZ

Az ősi katonaváros, Szolnok polgármestere Szalay Ferenc beavatja a nézőket többek között abba, milyen szerepet töltött be a város a 1848-49-es forradalom és szabadságharcban, az első és a második világháborúban, valamint az 1956-os forradalomban. „Az egyenruhát nemcsak, hogy megszokták a szolnoki állampolgárok, hanem becsülik, tisztelik” – fogalmazott a polgármester, majd hozzátette: a civil társadalom és a Magyar Honvédség között szoros a kapcsolat, ezt példázza a nagy népszerűségnek örvendő, egyedi RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, valamint az olyan rendezvények, mint a Nemzetközi Katonai Sporttanács (Counsil International du Sport Militarie – CISM) által szervezett Nemzetközi Katonai Ejtőernyős Világbajnokság, melynek Szolnok város is otthont adott már.

Szolnok_CISM_Katonai_Ejtőernyős Világbajnokság

A sikeres „Embert a vasra!" toborzókampányt követően javában zajlik a jövő tüzéreinek alapkiképzése az MH Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályánál. Tóth István ezredes, a dandár parancsnoka az eddigi tapasztalatokról, kihívásokról, a bevonulók kompetenciájáról, összetételéről, valamint a tüzérség megújításáról nyilatkozott a műsorban. „Az emberre kell, hogy épüljön minden. Hiába vannak a legmodernebb eszközeink, ha nincsenek katonák, akikkel üzemeltessük. Rendkívül gondos tervezést igényel ezeknek a feladatoknak az összehangolása, hiszen az újoncok kiképzése mellett, már javában zajlik a bent lévő katonáink kiképzése, illetve a beérkező eszközrendszerek tesztelése, rendszerbe állítása” – hangsúlyozta a dandárparancsnok.

202403_Tata_ujonc_tüzérek_lőkiképzés_KL (2)

A HadERŐ stábja beléphetett a világ elől is teljesen elzárt, évszázados iratokat, felbecsülhetetlen értékű kincseket és drámai történeteket őrző HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Központi Irattárába. Számvéber Norbert alezredes, a Hadtörténelmi Levéltár és Térképtár igazgatója elmondta: a Hadtörténelmi Levéltár jogelődje 1918. novemberében alakult meg, azonban a megszervezésének, illetve az iratanyag kialakításának az előzményei jóval korábbra tekintenek vissza. „Az eredeti papír alapú dokumentumokat azért kell megőriznünk, mert ez a nemzet vagyona, a nemzet öröksége” - fogalmazott az alezredes.

Az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsor április 2-ai adása itt érhető el.