Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Macedónia csatlakozása folyamatosan távolodik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 17. 7:15

Egyre távolabb kerül Macedónia európai uniós és NATO-csatlakozása az ország súlyos politikai problémái miatt. Az etnikai feszültségek mellett egy médiabotrány és a hosszú évek óta tartó görög névvita is hátráltatja a reformkényszerben lévő macedón kormányt.

Macedóniában a héten tovább fokozódott a politikai feszültség, miután adócsalás vádjával őrizetbe vették a legnagyobb tévétársaság tulajdonosát, akinek médiumai gyakran kritizálják a macedón kabinetet. A vélt cenzúra miatt az ellenzék bojkottálja a parlament üléseit. A botrány kormányellenes tüntetésekhez vezethet, és ez tovább késleltetheti az ország EU- és NATO-csatlakozását, amelyet már így is lassít a Görögországgal folytatott vita. Athén ugyanis nem hajlandó elfogadni a Macedónia nevet, mert szerintük ehhez kizárólag az azonos nevű görög régiónak van joga.

A szlovén elnök a macedón államfővel tartott közös sajtótájékoztatón a névvita minél gyorsabb lezárására kérte a szemben álló feleket. „Szeretném kihasználni ezt a lehetőséget, hogy megkérjem mind Macedóniát, mind Görögországot, hogy igyekezzenek kompromisszumot kötni Macedónia hivatalos nevéről, még a Hágai Nemzetközi Bíróság döntése előtt" – mondta Danilo Turk.

A macedón elnök szerint ugyanakkor éppen a csatlakozások elhalasztása miatt erősödtek fel a balkáni államban az etnikai problémák. „Ezek a szervezetek azok, amelyek közös nevezőre tudnának hozni egy olyan országot mint amilyen a mienk is: sok etnikumú, sok nyelvű és sok vallású. De most, hogy egyre távolabb kerülünk tőlük, a társadalmi problémák felerősödnek" – mondta Gjorge Ivanov.

Az etnikai feszültségek régóta jellemzik Macedóniát, ahol a kétmilliós lakosság egynegyede albán nemzetiségű. Vasárnap egy templomépítés miatt csaptak össze a keresztény macedónok és a muzulmán albán kisebbség tagjai Szkopjéban.