Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magas mérce a törzsfoglalkozáson

Szöveg: Dr. Varga József |  2011. május 2. 10:25

A szentendrei székhelyű MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) alapjaiban megújított törzsfoglalkozásainak rendszerében fontos hangsúlyt kap a beosztottak fizikai és elméleti felkészítése.

1595917854
A legutóbbi, a közelmúltban megtartott törzsfoglalkozás meghívott előadója prof. dr. Magyarics Tamás, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának professzora, illetve a Magyar Külügyi Intézet igazgatója volt. Magyarics Tamás fő kutatási területe az Egyesült Államok kül- és belpolitikája, valamint a transzatlanti kapcsolatok. Főszerkesztője a Külügyi Szemlének, pályafutása alatt tanított a kaliforniai Santa Barbara egyetemen is. A professzor előadásának témája az Egyesült Államok biztonságpolitikai stratégiájának elemzése volt.

Mikusi Zsolt ezredes, az MH KKB parancsnoka Magyarics Tamás bemutatását a személyes élményeivel kezdte. Mint kiderült, az oberammergau-i NATO iskolán, ahol a professzor rendszeres előadó volt, több alkalommal is találkoztak. Magyarics Tamás bevezetőként pedig katonaélményeit elevenítette fel, arról az időszakról mesélt, amit előfelvételisként töltött a honvédségnél.

A professzor előadásában szó esett az Amerikai Egyesült Államok történelméből, valamint a világhatalmi helyzetéből adódó sajátosságokról is.

Az előadás végén elhangzott: Magyarics Tamás előadása magasra helyezte a mércét a további törzsfoglalkozások megtervezéséhez.

Fotó: A szerző felvételei